fredag 6 februari 2009

En resa till den rika kusten



Eftersom Konsumentföreningen Solidar jobbar med ett stort och brett kontaktnät har vi en fantastisk möjlighet att kunna samarbeta med bland annat:


Efter många om och men har vi nu bokat en resa till Costa Rica i april! Vi reser med en smal budget och vi kommer bara vara där i två veckor, men vi ska göra allt för att få ut så mycket som möjligt ur resan. Costa Rica är ett land där vi kan besöka både Rättvisemärkta plantage och projekt knutna till Kooperation Utan Gränser.

Costa Rica är också ett land som, trots storlek XS, innehåller en enorm biologisk mångfald, med ca 5 % av alla världens arter. De har dessutom länge satsat på eko-turism.

Vi har mycket att se på den rika kusten!

/Hanna Weiber, Malmö

onsdag 4 februari 2009

Med egna ögon


Våren 2008 startades ett projekt inom Konsumentföreningen Solidar i Malmö. En ungdomsgrupp, där alla var engagerade i frågor kring rättvis handel, mänskliga rättigheter, demokrati och ekologi, ville mer än bara sitta inne och diskutera frågorna på kansliet.

Vi ville veta mer.
Vi ville att andra skulle veta mer.
Vi ville skapa ett intresse, en nyfikenhet och en förståelse.

Med utgångspunkten "kunskap är makt" ville vi ta reda på hur dina val som enskild konsument i Sverige påverkar förhållandena för människor i produktionsländerna.

Vi ville samla in kunskap för att sedan nå ut med denna till dig när du är ute och handlar.

Men trots en stor mängd fakta och teoretisk kunskap så kände vi att vi inte skulle ha så mycket att komma med. Allt vi visste var bara sådant vi hade läst... Vad kan man lita på?

Vi ville se med egna ögon.
Vi ville, precis som på Mazettis ögon-kakao, sätta våra egna ögon på kampanjen.

Ja, vi ville mycket och
"If there's a will there's a way"!

/Hanna Weiber, Malmö