fredag 29 maj 2009

Veckans eko-tips



200 miljoner människor går varje dag in på Google för att söka på nätet. Och det tjänar Google pengar på. Grymt mycket pengar.

Men nu har Google fått en ny konkurrent som donerar hela sin vinst till förmån för miljön. Kurdi Rad och David Johansson har skapat sökmotorn Growyn. En riktigt bra idé, en snygg layout och precis lika bra som Google! Byt sökmotor! Och sprid budskapet!

Ett annat litet tips för design- och konststudenter:
EU efterlyser en ny logo för ekologiska produkter. Om du är ung designer eller konstnär – var med i logotävlingen och ha chans att vinna 6000 euro!

tisdag 26 maj 2009

Grön Stad



Idag blev vi (Alex, Arbresha, Linn och Hanna) intervjuade för en artikel i Grön Stad, Malmö stads tidning om miljö och hållbar utveckling. Så håll utkik efter nya numret som kommer kring den 10 juni!

För övrigt så är Malmö verkligen en grön stad just nu! Jag cyklade just hem efter ett ordentligt åskregn, sicksackade mellan stora vattenpölar och andades in doften av blöt asfalt och syrenblommor... Ljuvligt!

Njut av de sista dagarna i maj!
/Hanna

fredag 22 maj 2009

Mind the gap

Det är nyttigt att slå hål på fördomar och sätta saker i perspektiv.

Om ni inte har upptäckt Gapminder ännu så måste ni göra det!

Gapminder är framtaget för att på ett begripligt sätt åskådliggöra global statistik om mänsklighetens utveckling. De har tagit fram en programvara som på ett tydligt, visuellt och pedagogiskt sätt visar hur världen ser ut idag och hur den har utvecklats genom århundradena, i olika typer av animerade grafer. Exempel på mätningar är livslängd och inkomst per person.

Grundare är svenskarna Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund och Hans Rosling.

Titta till exempel på denna filmen som sätter Sverige i ett intressant perspektiv! (9 min)


Eller denna på You Tube, som är en hel föreläsning, men enormt intressant och lärorik!


Allt är tyvärr på engelska.

måndag 18 maj 2009

Love food hate waste

Det här med att ta tillvara på maten du köper och lagar... Hittade den här sidan hos Konsumentföreningen Stockholm. Den är helt på engelska, men riktigt trevlig och full med tips om hur du kan tillaga rester och hur du bäst förvarar färskvaror m.m.

Jättebra! Heja Storbritannien!


tisdag 12 maj 2009

Vad hände i lördags?

Det blev bara Hanna och Therese som stod på St Knuts i lördags. Arbresha var sjuk och övriga gruppmedlemmar var spridda för vinden.
Och blåste gjorde det minsann. Vi skippade taket på partytältet och knöt fast tältbenen i bordet. Och tejp är fortfarande en av mina favoritverktyg.

Men det blev en fin och solig dag, med mycket trum-musik och törstiga besökare. Gick åt över 1000 muggar juice. När klockan var 17 höll vi på att kollapsa. Men är det World Fair Trade Day så är det. (Den återkommer varje år, andra lördagen i maj, och firas över hela världen.)

Här kommer lite bilder:

måndag 11 maj 2009

Tänkande konsumenter

Det är inte lätt att vara konsument idag. Så mycket mer information att ta ställning till och så många olika budskap och studier som talar mot varann.

Närodlat och ekologiskt och Rättvisemärkt och priset och innehållsförteckningen och tillsatser och salt och mättat fett och raffinerat socker och transfetter och GI och Atkins och stenålderskost och säsongsanpassat och...dun som plockas av levande gäss...

Men det är bra att ni tänker och lyssnar. Det behövs tänkande konsumenter. Tänkande konsumenter kan åstadkomma enormt mycket!
Marit Paulsens kritik mot ekologisk odling fick i alla fall igång människors tankar och satte fart på debatten.

Vi hoppas bara inte att media har svartmålat ekologisk odling alltför mycket i en svartvit debatt.

Bra inlägg i debatten hittade vi bland annat här och här.

Vårt tips är: Ät S.M.A.R.T.

Det är kanske ett nytt sätt att tänka, men det behöver inte vara så svårt som man tror.



måndag 4 maj 2009

Be there or be square!



Japp, på lördag den 9 maj är det World Fair Trade Day!
Dessa grabbarna kommer kanske inte till Malmö, men det blir ändå party på St: Knuts torg intill Folkets park! Torget kommer dessutom fyllas med marknad, uppträdanden, filmtält, klädbytarträff och caféer.

Och vi kommer vara där! Kom och träffa oss IRL, från kl 12 till 17! Smaka på Rättvisemärkt choklad och juice och se fler bilder från Costa Rica! Vi berättar mer om våra upplevelser och svarar på så mycket frågor vi kan.

Titta förbi en stund! Det kommer bli jättetrevligt!