Ja.. Jag tyckte det kändes mest logiskt med kol...Brinna upp, bränna ut sig...Ta kol på...Tydligen heter det Ta kål på... (Tack Dan.)
Att man ville ta kål på/göra kål på någon eller något har sitt ursprung i köket, och betyder i klarspråk att man ämnar hacka vederbörande sönder och samman till fina strimlor (typ pizza-sallad). [källa: bulldozer.nu]
(Du har väl förresten sett Anders & Måns Pizzasalladland?)
När jag ändå var i farten kollade jag upp det där med svenskar, swedes och kålhuvuden. Och vi är visst inga kålhuvuden - vi är kålrötter! Kålhuvud heter cabbage. Och kålrötter borde man äta mer av. Till exempel såhär. Mycket gott vill jag lova. Har testat det själv!
Här ett till recept, i en av mina favoritbloggar. (Hon som skriver är förresten Lotta Lundgren som är med i Landet Brunsås.)
Och sitt nu inte här och lata dig. Lägg på ett kol!
Ha en trevlig helg!
/H
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar