fredag 29 oktober 2010

Trevlig Halloween!


På söndag är det Halloween! Det har väl inte undgått någon?

Men visste du att:
  • Ordet Halloween är en sammandragning av All Hallows Eve (Alla helgons afton). Ordet tros ha sitt ursprung från 1550-talet.
  • Halloween har inte har sitt ursprung i USA, utan hos kelterna på de brittiska öarna.
  • Lyktorna var från början urgröpta rovor och inte pumpor.

Tack Wikipedia.


>> Här hittar du recept och idéer inför Halloween-festen!


Jag avslutar Fairtrade Fokus-veckorna med ett tips:

Om du bakar en pumpakaka - kom ihåg att det finns både Fairtrade-socker och Fairtrade-kanel! Och hittar du inte det i din butik - fråga och be dem ta in!

Ps: Coops lag vann Fairtrade Challenge 2010! Hurray!

Ha en trevlig helg!

/Hanna

måndag 25 oktober 2010

Fairtrade Fokus denna veckan

Håll i er nu, för här kommer veckans aktiviteter:


På onsdag, 27 okt, är det Fairtrade Challenge - dagen då fler än 300 000 svenskar beräknas delta i en Fairtrade fika. Hitta en fika nära dig här!

300 000 är dubbelt så många än vad Fairtrade i Sverige hade för mål med dagen. Det är galet många. Och jag undrar om alla butiker som anmälts verkligen kommer nå upp till så många som de tror. Det gäller att ni kommer till butikerna och är fikasugna på onsdag!

Solidar kommer ha ambassadörer i:
Coop Konsum Svedala, kl 10-13
Coop Konsum Mårtenstorget i Lund, kl 15-18
Coop Konsum Pjäsgatan i Landskrona, kl 11-14

Och på torsdag, 28 okt, är vi här:
Coop Forum Stora Bernstorp, kl 16-19

Och på fredag, 29 okt, är vi här:
Coop Konsum Norra Parkgatan i Malmö, kl 16-19
Coop Konsum Erikslust, kl 15-18
Coop Konsum Höllviken, kl 17-20
Coop KOnsum Laholm, kl 15-18


Och på lördag, 30 okt, är vi här:
Coop Forum Stadion i Malmö, kl 11-14
Coop Konsum Mårtenstorget i Lund, kl 11-14
Coop Forum Landskrona, kl 13-16


Och DENNA VECKAN är det 10 % rabatt på alla Fairtrade-varor hos Coop!
Passa på att testa något du aldrig testat förr!

/Hanna

fredag 22 oktober 2010

"Här växer det choklad"

Choklad.
Alla har en åsikt om choklad.
Det är en ganska laddad produkt egentligen, vilken kan associeras till lyx och högtider, lösvikt och vardag, Willy Wonka och Aladdin, acne och antioxidanter.


Men det är förvånansvärt lite man vet om chokladens ursprung. Och då menar jag inte Maya-indianer eller Columbus. Utan ingrediensen i den choklad som du lägger i kundvagnen.

Jag hade ingen aning om hur små och söta kakaoblommor är, och hur knäppt det ser ut när kakaofrukten växer direkt på stammen. Eller hur alla frukter måste skördas för hand eftersom maskiner kan skada trädet och blommorna.


Jag lärde mig mycket på odlingarna av Fairtrade-kakao på Costa Rica. Och ser nu på choklad-hyllorna i butiken med andra ögon.

>> Här kan du läsa mer om kakao och Fairtrade!

>>
I nya Mersmak kan du läsa om Helena Markstedts besök hos kakao-odlare i Peru.

>> Mer intressant chokladfakta.


Ha en härlig helg!

/Hanna

onsdag 20 oktober 2010

Veckans Fairtrade Fokus-aktiviteter!

Imorgon, den 21 oktober, är det medlemskväll på Coop Forum i Helsingborg!
Då kommer våra Fairtrade-ambassadörer vara på plats mellan kl 16:30 - 20:30!
Inspirerande provsmakning på menyn!


På fredag, den 22 oktober, kommer våra ambassadörer att vara på:
Coop Konsum Nydala, i Malmö, kl 15-18
och
Coop Forum Burlöv, kl 16-19


På lördag, den 23 oktober är vi på:
Coop Konsum Koppermöllegatan i Helsingborg, kl 13-16

Passa på att handla Fairtrade nu när det är 10% rabatt hos Coop!
[ÄNDRING: Oops, I need to hold my horses - 10 % gäller först nästa vecka.]

Nästa vecka blir det fler butiksbesök! Jag återkommer!

På fredag får jag berätta om Fairtrade Challenge, som går av stapeln nästa onsdag! Vi kommer ha hela kontoret fullt av Fairtrade-fikande butikschefer!
PS: Just nu leder Coop i antalet anmälda fikor! Heja!

/Hanna

måndag 18 oktober 2010

Fairtrade Fokus 2010!


I helgen fick Solidar nytillskott av ett gäng nybakade Fairtrade-ambassadörer i Lund!
Härligt! (Det kändes bara lite tråkigt att de fick sitta i Folkets hus källare, utan fönster, i två dagar, när det var strålande fint solsken ute.)

Vi behöver bli fler som sprider budskapet om Fairtrade! Särskilt inför dessa två veckor, för nu har årets största Fairtrade-kampanj precis börjat!

Nästa vecka kommer den här reklamfilmen visas, sponsrad av Coop.

Och idag lanserade Fairtrade-rapporten 2010.En rapport om utvecklingen av Fairtrade-märkta produkter i Sverige.Trots mycket kunskap och ett stort engagemang för hållbarhets- och utvecklingsfrågor ligger Sverige inte bättre än på sjunde plats i världen när det gäller konsumtion av Fairtrade-märkta produkter.

Det finns så mycket mer att göra!

Jag återkommer om Fairtrade Challenge - Sveriges största fikapaus!

/Hanna

fredag 15 oktober 2010

Rapport från Union Square i New York

Lägg märke till reflektionen av Empire State Buildning i fönstret uppe till vänster!

Jag skulle nästan kunna flytta till New York bara för att kunna handla min mat på Whole Foods Market vid Union Square. Den var så fantastiskt fin, i en trevlig atmosfär och man hade lust att handla allting! Jättemycket ekologiskt och Fairtrade, och ett helt enormt utbud i allmänhet! Massa olika typer av varor i lösvikt som jag aldrig sett förr. Bara en sån sak som att man kan göra sin egen jordnötssmör i en maskin i butiken! Man valde mellan fyra olika typer av nötter, som från hela maldes ner till smör. Du tryckte ner det i en burk, som en mjukglass! (Ganska amerikanskt ja.)

Jag älskade deras stora avdelning av salladsbuffér (där de även hade varm indisk mat). Man valde en storlek på en fin kartong, och kunde sedan gå runt och välja och vraka bland hur mycket gott som helst! Med nötter och fröer och krutonger och krusiduller! Sen betalade man för vikten i kassan (inte så dyrt heller) och kunde äta den i deras café på våningen ovanför eller gå ut med den till torget utanför där det alltid var en massa rörelse, folk som spelade schack, uppträdde eller sålde konst.
Butiken var inte jättestor, men den innehåll väldigt mycket, och den hade 35 kassor med ett intressant ochs smidigt kösystem.

Nu tänker jag då tyvärr inte flytta till Det Stora Äpplet inom den mest snara framtiden, så jag hoppas istället att Coop kan öppna en exakt likadan butik, typ vid Gustav Adolfs torg i Malmö...? That would be awesome! =)

Have a good one!

/Hanna

onsdag 13 oktober 2010

Vi fyller år!




Idag fyller Konsumentföreningen Solidar 103 år! Inte illa må jag säga!

Tänk vad mycket som har hänt sen 1907! Då hette vi Kooperativa Bageriföreningen Solidar, och öppnade ett bageri på Möllevångstorget 1908. Nu är det andra bullar! Vi driver varken bagerier eller butiker. Men själva verksamhetsidén består, dock något omarbetad.

Tyvärr blev det inte så mycket till firande här på kansliet idag. Men ikväll kan förhoppningsvis några av er medlemmar få lite pompa och ståt under Lunds Internationella Körfestivals galakonsert! (Som var ett av våra medlemserbjudande i förra Solidarbladet.)
Det blir nog pampigt!


Ett skånskt trefaldigt leve!

Hurra, hurra, hurra!

(Jag får berätta om Whole Foods på fredag!)
/Hanna

måndag 11 oktober 2010

Gröna gaffeln


Nu är jag tillbaka i Sverige och missade Miljövänliga Veckan som Naturskyddsföreningen ordnade förra veckan. De var ute i hela landet och pratade med krögare om deras kampanj "Gröna Gaffeln" och med privatpersoner om varför det är miljösmart att äta grönt en dag i veckan. Har du sett något om det?

Att göra medvetna val på restaurang upplevs idag som svårt. Sällan deklareras varifrån produkterna kommer och ofta serveras större köttbitar än vad som är hälsosamt eller bra för miljön. Det är bakgrunden till Naturskyddsföreningens satsning på ”Gröna Gaffeln” som lyfter de gröna alternativen på restauranger. Målet är att få människor att äta vegetariskt en dag i veckan; ett medvetet val som både är miljösmart, sunt, gott och prisvärt.

Läs mer om Gröna Gaffeln här!

Jag gick in och kollade restaurangerna som märkts med Gröna Gaffeln här nere i Skåne och Halland. Märkligt hur det mest vad Max hamburgar-restauranger... Hur kommer det sig?

Whole Foods var förresten fantastiskt! Berättar om det på onsdag.

/Hanna

torsdag 7 oktober 2010

Whole Foods


Jag har inte berättat att jag just nu är på resande fot, jag är i USA, just nu i New York. Och här kommer jag bland annat besöka den stora butikskedjan Whole Foods. "Selling the highest quality natural and organic products".

Det kommer en rapport om besöket i nästa vecka!

Tills dess kan du kika på deras hemsida!

/Hanna

måndag 4 oktober 2010

Chicas en la Carpio


I april förra året var jag i La Carpio, en kåkstad utanför San José i Costa Rica, där Kooperation Utan Gränser har hjälpt invånarna att bygga sina egna hus. Nu finns det en sida om La Carpio, skriven av 10 unga tjejer som bor där.

Riktigt fint gjort tycker jag!

Klicka här för att läsa deras historier!

/Hanna