torsdag 23 december 2010

God Jul!

En riktigt
God Jul
och ett
Gott Nytt År
till er alla önskar vi alla på
Konsumentföreningen Solidar






Carina, Frida, Dan, Eva-Britt & Hanna

(samt Lena som inte finns med på bilden)

tisdag 21 december 2010

Julmat, rester och musikhjälp

Har du fortfarande lite kvar att handla till julbordet? Du har väl inte missat att Coop hela veckan har medlemspriser på sill, cheddarost, köttbullar och choklad!


Passa sedan på att slappa i mellandagarna genom att slänga ihop enkla läckerheter av all julmat som blev över. Överbliven gröt blir en fantastisk risgrynsgrötspudding, överblivna äpplen, nötter och mandlar blir en god äppelkaka, julskinkan och rökt pålägg kan bli basen i en god pasta carbonara, bara fantasin sätter gränser! Varför inte satsa på en riktig klassiker, pytt i panna, med allt gott som blivit över. På Coops hemsida hittar du ett bra recept som du kan variera efter vad som blev över just hos dig.

Till sist vill vi skicka en särskild eloge till Musikhjälpen för en strålande insats under den gångna veckan och till alla er som bidragit med stort som smått! Fantastiskt bra jobbat och roligt att Malmö livats upp, kom tillbaka nästa år!

/Frida

torsdag 16 december 2010

Julbordsfrossa

Julbordens tid är här, hur många kan man hinna med per jul egentligen? Föredrar du det klassiska julbordet, eller något mer modernt, kanske med internationella influenser, ett klimatsmart eller ett veganskt? Julbordet går att variera efter alla smaker, oavsett vilket man väljer kommer här några smarta tips!


Konsumentföreningen Stockholm har tagit fram en fantastisk inköpslista till julbordet som är smidig att ta med sig till sin Coop-butik där man på förväg kan kryssa i vad man behöver handla. I listan kan du lätt se alla ekologiska varor inom varje kategori och du hittar även vilka varor som är Fairtrade certifierade, toppen! Listan kommer garanterat underlätta min julmatsshopping, skynda dig att hämta hem den här.

Har du varit med om ett julbord där maten inte räckt någon gång? Att alla var så hungriga att det inte blev någon gröt över till tomten? Skulle inte tro det, vanligare är väl att alla sitter mätta och dåsiga och undrar vad i all världen man ska göra av all mat som är över. Vi svenskan slänger ca 25% av den mat vi köper hem, en siffra som ökar just under julhelgen. Här finns räddningen, nämligen en guide för hur mycket mat man bör beräkna per person samt fiffiga tips på hur man räddar julmaten. Ladda hem guiden från Konsumentföreningen Stockholm här.



Så njut nu av alla härliga julbord med omtanke om miljön!
/Frida

måndag 13 december 2010

Tänd ett ljus


Förra året gjorde vi en blogg-julkalender här, där varje ny lucka innehöll tips och inspiration kring ekologi, miljö, Fairtrade etc. I år kan vi i stället tipsa om Miljöjulkalendern, som Hållbar utveckling Väst publicerar. De vill, precis som vi, ge inspiration och nya perspektiv i miljöfrågor.

Såhär på självaste luciadagen måste vi också tipsa om ljus som sprider gränslös hjälp!
För precis som tidigare år skänker Coop 5 kronor per såld förpackning av kronljus till Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen.
>> Läs mer om ljusen här.

"Tänd ett ljus och låt det brinna.
Låt aldrig hoppet försvinna.
Det är mörkt nu.
Men det blir ljusare igen.

Tänd ett ljus för allt du tror på.
För den här planeten vi bor på.
Tänd ett ljus, för jordens barn."

- Triad, Tänd ett ljus

Jag önskar er alla en riktigt mysig Lucia!
/Hanna

torsdag 9 december 2010

Marknader och tävlingar med julstämning

Bild lånad från www.malmo.se


Jag vet att jag är väldigt Malmö-orienterad. Och det kryllar ju av mysiga julmarknader överallt i Skåne och Halland. Men jag vill slå ett slag för 2 stycken som äger rum i Malmö i helgen som ni inte får missa om ni har vägarna förbi:

På fredag och lördag 10-11 december arrangeras Malmö Fairtrade Citys hållbara julmarknad GOOD JUL på Stortorget. Ekologiskt, fair trade, vintage, återvunnet och lokalproducerade produkter kommer att finnas till försäljning på Stortorget båda dagarna mellan kl 11-18 .
>> Läs mer om GOOD JUL!

På lördag finns ett till alternativ för de som gillar att handla närproducerat och lokal mat: Bondens Egen Julmarknad äger rum på Drottningtorget i Malmö mellan kl 9-14.
>> Läs mer om den här!

Du har väl inte missat Mersmaks Ordfläta? Leta fram de rätta orden i Mersmak nr 11, och var med och tävla om julklappar till ett värde av 46 579kr!
>> Klicka här för att ta dig till tävlingen!


Dessutom kan du på coop.se tävla om en drömresa med Apollo, Stig Lindberg-muggar och Coop Prima-produkter för 500 kr! Massa att vinna, skynda att tävla!


/Hanna

måndag 6 december 2010

Önska Fairtrade i jul!

Just nu samlar Fairtrade in schysta julönskningar på sin hemsida. Missa inte att önska dig något som kan göra världen lite bättre inför 2011! Fairtrade lovar att framföra de 10 önskningar som hamnar högst upp på topplistan till rätt personer.






Dessutom kan man som företag skicka in ett Fairtrade löfte, Coop finns med och lovar att lansera ett flertal Fairtrade produkter under 2011, yippiee! Självklart har även Konsumentföreningen Solidar lämnat ett löfte, vi lovar att utbilda fler ambassadörer för Fairtrade som kommer att synas och inspirera kring Fairtrade i Coops butiker.

Är du nyfiken på att bli ambassadör för Solidar? Mer information hittar du på Solidars hemsida!

/Frida

onsdag 1 december 2010

Öppningar, lanseringar och premiärer!


Så mycket nytt just nu!

Idag lanseras äntligen Medlemsåterbäringen i alla Coops butiker! Så fort du drar ditt Coop MedMera-kort har du börjat samla återbäring. De poäng du har kvar kommer du att få antingen i premiecheckar eller i varukuponger, när det största medlemsutskickat någonsin (tror jag)sker nu i december! Tyvärr får alla vänta till februari innan man kan använda sig av sin återbäring, så man får ha lite is i magen dessa vinter-tider. Men från och med idag börjar du samla!
Testa Pengamaskinen på coop.se!

Minns ni muggarna med Stig
Lindberg-mönster som såldes på Coop i samband med att KF fyllde 110 år? De tog slut på ett par dagar och var verkligen superpopulära! Nu lanseras en ny kollektion med ett nytt mönster av Stig Lindberg. Muggarna säljs i begränsad upplaga med start vecka 49! Då gäller det att hålla sig framme! (Jag har sett dem på bild och de ser jättefina ut!) Läs mer här!

En annan nyhet är Coops nya varumärke Coop Prima - ett varumärke fyllt av matglädje, lyx och passion! Här fick alla medlemmar vara med och tycka till i Medlemspanelen, både kring namnet och kring vad vi skulle vilja köpa för varor. "Noga utvalda delikatesser av högsta kvalitet från leverantörer som älskar mat" finns på alla Coop Forum, Coop Extra och utvalda Coop Konsum. Läs mer och se vilka här!

Och imorgon öppnar Coop Forum i Lund - en butik som slår alla andra butiker med hästlängder inom en mängd områden! Och jag tror att alla som kommer dit kommer att häpna över hur speciell denna Coop Forum är! De har tänkt nytt på alla tänkbara vis: golvet, färgerna, ljussättningen, iphone- och android-applikationer, el-bils-laddning, nära samarbeten med lokala producenter, lekland för barnen, Sveriges största och billigaste ekologiska och miljömärkta sortiment och ett genomtänkt miljö- och hållbarhetsarbete. Det ska bli jättespännande att få se butiken!
Kl. 10:00 imorgon, torsdag 2 december - Traktorvägen 2, vid Mobilia/Gunnesbo. GPS: Latitud 55,7177889, Longitud 13,1640548

Gå in på www.facebook.com/ktf.solidar och gilla oss - så får du en VIP-present av oss om du kommer till Coop Forum i Lund imorgon!

Vi ses!

/Hanna