tisdag 11 januari 2011

Att vinna på återvinning



Tömma, rengöra, förvara, dela upp, bära ut, sortera rätt...
Och fatta vad som ska ligga var.
En massa obetalt jobb till ingen nytta?

Vi svenskar är jätteduktiga på återvinning om man jämför med andra länder.
Det ska vi vara stolta över. Och för många av oss har det blivit en naturlig del av "gå-ut-med-soporna". Det är inte bara de mest hängivna "miljömänniskorna i näverskor" (en definition vi myntat här på kontoret) som kånkar ut kassar med gamla förpackningar till källsorteringen i ur och skur.

Jag tycker det är ett fantastiskt arbete vi gör! Till och med Robyn sopsorterar under köksbordet (ska se om jag hittar den YouTube-länken senare). Vi vill bidra till ett bättre samhälle, en bättre natur, en bättre värld...och vi vill känna oss duktiga!

Då är väl det minsta man kan begära lite tydlig och enkel information!?
Återvinning måste vara ENKELT! Minsta frågetecken och krångel så sjunker engagemanget snabbare än du hinner säga brödrost.

Kommunikation är som alltid A och O. I följande inlägg kommer vi ta upp en del spörsmål som är i behov av att redas ut. (Ja, det är osexigt... Men vi gör allt för er, kära läsare.)


Fråga 1: Är det inte slöseri att diska ur förpackningar innan de återvinns?
Energiåtgången för att diska ur förpackningarna borde väl äta upp miljönyttan med återvinningen?

Svar 1:
Nej,
så mycket energi går det inte åt för att rengöra en förpackning. För att inte slösa energi är det naturligtvis bra att inte rengöra förpackningarna under rinnande varmvatten. Förpackningarna behöver inte heller vara kliniskt rena, det räcker med att ta bort det värsta för hygienens skull. Många förpackningar räcker att bara tömma och skaka ur. Det är de som innehåller kladdiga matrester som behöver en noggrannare rengöring. >> Läs mer här!

Det handlar om att det inte ska stinka i din lägenhet/ditt hus och inte stinka alltför mycket i källsorterings-containrarna så att det drar till sig ofrivilliga husdjur. Samt att återvinningsprocessen inte ska försvåras.

Fortsättning följer.

/Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar