Under måndagens tjuvstart på APPTA fick Claudia syn på en skylt som löd "La Casa de Cacao". Vi stannade till och blev varmt välkomnade av Petronilla som tillhör Costa Ricas indianbefolkning Bribrí. I hennes pittoreska chokladfabrik med jordtrampat golv, hängmattor och doften av rostad chocklad från den lilla eldstaden mitt på golvet, berättade hon för oss om sin familj och deras choklad tillverkning. Vi fascinerades av deras tillvaro och kände att detta måste vi visa resten av gruppen. Vi kom överens med Petronilla om att få komma och besöka henne, hela gruppen, på onsdagen.
Resten av gruppen var lyckligt ovetande om vår destination när vi på onsdagmorgonen hoppade av bussen nära Casa de Cacao. Då vi kom in i huset välkomnade Petronilla oss med en Ayote frukt som vi kunde göra oss fina med. Ayote frukten kan nämligen användas som läppstift med sin starka röda färg.
"I vår kultur (Bribrí) används kakaon till tre saker. Näring, medicin och spirituell rengöring"
Kakao plantan har alltid varit viktig för Bribrí folket - något som Petronilla gärna berättar om. Både kakaobönan och barken från trädet använde Bribrí folket som läkemedel, exempelvis kunde man tugga fram en massa som fungerade som första hjälpen vid blödningar. Kakaon fyllde även en viktigt spirituell funktion vid exempelvis barnafödande, då kvinnan och barnet skulle renas.
Familjen tillverkar all choklad själva, på ett träbord i den lilla fabriken.
Efter att bönorna fermenterats, soltorkats och rostats mals dom till kakaopulver. Pulvret tillsammans med kakaosmör och rörsocker ger den färdiga chokladen. Efter denna grundliga demonstration av Petronillas traditionella sätt att tillverka choklad - från frukt till färdig produkt - var det dags att provsmaka. Petronilla smaksätter dessutom sin choklad med allt från svartpeppar och chili till mint och ingefära. Mums!
Claudia & Alex / San José
NI är lite snåla med bilder på bloggen:P
SvaraRadera