Alla har en åsikt om choklad.
Det är en ganska laddad produkt egentligen, vilken kan associeras till lyx och högtider, lösvikt och vardag, Willy Wonka och Aladdin, acne och antioxidanter.
Men det är förvånansvärt lite man vet om chokladens ursprung. Och då menar jag inte Maya-indianer eller Columbus. Utan ingrediensen i den choklad som du lägger i kundvagnen.
Jag hade ingen aning om hur små och söta kakaoblommor är, och hur knäppt det ser ut när kakaofrukten växer direkt på stammen. Eller hur alla frukter måste skördas för hand eftersom maskiner kan skada trädet och blommorna.
Jag lärde mig mycket på odlingarna av Fairtrade-kakao på Costa Rica. Och ser nu på choklad-hyllorna i butiken med andra ögon.
>> Här kan du läsa mer om kakao och Fairtrade!
>> I nya Mersmak kan du läsa om Helena Markstedts besök hos kakao-odlare i Peru.
>> Mer intressant chokladfakta.
Ha en härlig helg!
/Hanna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar