onsdag 31 mars 2010

Släpp hönorna loss det är påsk!


En klassisk Coop-reklamfilm från 2008.

Läs mer om eko-ägg här!

Och här kan du skicka gratis påskkort!

Och här under kan du se Sara Begner och Lars Idemark göra påsktårta. De två har tydligen bestämt sig för att göra ett eget matpratprogram tillsammans. Och visst det är ju trevligt, men... är det bara jag som tycker att de är jätte-jättestela?

;

Nåja... Ha en härlig påsk allesamman!

/H


måndag 29 mars 2010

Elfenbenskusten - choklad och fotboll


Elfenbenskusten känns som ett aktuellt ämne nu, från flera håll.

Jag kan säga att jag inte bryr mig en smack om
Svennis som fotbollstränare. Däremot kan jag säga att jag bryr mig om gårdagens Dokument Utifrån. Och jag hoppas att några fler får upp ögonen för att det vi handlar i butikerna inte alltid har haft ett så sjysst ursprung. Att vi inte lever i isolerade bubblor, att världen är ett nätverk där allting hänger ihop, och att du som konsument påverkar andra människors liv och miljö varje gång du handlar.

Du kan se programmet här fram till den 27 april.

Och tänk nu inte bara kakao - tänk kaffebönor, ris, exotisk frukt, billiga kläder, billiga prylar i allmänhet... Och fotbollar med för den delen! (Undrar vad Svennis har att säga där.)

Läs här om hur Rättvisemärkt kommenterar problematiken.

Men jag har en annan fotbolls-nyhet på hemmaplan! Ikväll spelar HIF mot IFK Göteborg, i Helsingborg, och eftersom
Coop Forum snart kommer slå upp sina portar i denna stad, så är de matchvärdar. Solidar finns på plats på Olympia och berättar om MedMera-kortet och bjuder på förfriskningar!

Kanske ses vi där?

/H

fredag 26 mars 2010

Dags att vårstäda?


Äntligen känns det verkligen som vår på riktigt! Man vill nästan ut i skogen och få ur sig ett Ronja-vår-skrik. =)

Eller så kan man kanalisera sin nyfunna energi till att ta sig an en ordentlig vårstädning! Vårsolens strålar kan vara obarmhärtiga och avslöja alla smutsiga hörn och fläckiga fönster. Men att städa kan vara både enkelt, miljövänligt och snabbt avklarat! (Plus att det är bra träning för kroppen.)

Tips på hur du vårstädar mer miljövänligt hittar du här!

Ha en strålande helg!

/H

onsdag 24 mars 2010

Släck för en ljusare framtid





På lördag är det dags igen! Världens största klimatmanifestation!

kl 20:30 till 21:30 är det Earth Hour. Genom att släcka alla lampor under en timme beräknas omkring en miljard människor ge världens makthavare en kraftfull signal om att ta klimatfrågan på allvar.

Jag är lite avundsjuk på Stockholmarna som får ha en egen
Earth Hour Show med artister och grejer.
Men det händer lite grejer runtom i landet också,
även här nere.

Läs mer om Earth Hour på
WWFs hemsida och anmäl ditt deltagande!

Ett så himla enkelt sätt att visa att man bryr sig.

Mysigt och enkelt!

/H

måndag 22 mars 2010

Konsumentvägledning

Ibland ringer folk hit och tror att de har kommit till Konsumentverket. Då får vi vänligt förklara att de hamnat fel. Vi kan tyvärr inte hjälpa dem med reklamationer, anmälan och bedrägerier etc. Det ska din konsumentvägledare i din kommun hjälpa dig med.

Idag berättar dock Konsumentverket att kommunerna skär ner på konsumentvägledningen.

I Solidars område är det Örkelljunga, Sjöbo, Skurup och Ystad som inte har någon konsumentvägledning alls.



Synd tycker vi. Konsumentarbete är någonting man bör satsa på och inte skära ner på.

>>
Läs mer på Konsumentverkets hemsida.

/H

fredag 19 mars 2010

Fortsatt ökning

Trots en ihållande lågkonjunktur fortsätter den svenska konsumenten att handla Rättvisemärkt i allt högre utsträckning. Försäljningen ökade med 25 procent under 2009 och uppgick till 876 miljoner kronor i konsumentvärde.

Försäljningen av Rättvisemärkt och Fairtrade-märkta varor internationellt gynnar idag fem miljoner odlare och anställda med familjer i cirka 50 utvecklingsländer, genom kriterier som ger förbättrade arbets- och levnadsvillkor samt en bättre betalning för råvaran.

- Vi vet att lågkonjunkturen drabbar utvecklingsländer extra hårt och att miljontals människor drogs in i en djupare fattigdom under förra året. För många innebar Fairtrade en livlina, en chans att bibehålla en dräglig tillvaro och till och med ta några steg framåt. Därför är det glädjande att vi trots lågkonjunkturen växer och att vi gör nytta för allt fler människor. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vi verkar i några av världens fattigaste länder och att vi inte ensamma kan lösa alla problem. Det säger Morgan Zerne, VD på Rättvisemärkt.

Antalet certifierade producentorganisationer ökar hela tiden, i takt med att allt fler företag såväl som konsumenter vill vara delaktiga i att bidra till utveckling och skapa förutsättningar för ökat inflytande för de människor som producerar varorna vi handlar. Idag går det att välja bland fler än 850 Rättvisemärkt-certifierade artiklar i våra svenska butiker.

Heja Rättvisemärkt!

/H


torsdag 18 mars 2010

Tareq Taylor


I nya Solidarbladet som är ute denna veckan har jag gjort en "Hej konsument-intervju" med kocken Tareq Taylor. Om du inte har fått Coop Mersmak med Solidarbladet kan du alltid
läsa bladet här.

Tareq driver Slottsträdgårdens kafé i Malmö, ett av mina favoritkaféer. De har ett helt ekologiskt utbud och jag gillar verkligen att sitta och fika i ett växthus! Det står på deras hemsida att de öppnar kaféet den 1 april.

Det ser jag fram emot!



/H

måndag 15 mars 2010

Ett levande hav


Världens yrkesfiskare håvar tillsammans upp cirka 94 miljoner ton fisk varje år. Och mer än 70 procent av de marina fiskeområdena anses vara överfiskade eller fullt exploaterade. Om vi ska kunna nyttja havets rikedomar även i framtiden, måste vi ställa om till ett mer uthålligt fiske. Livskraftiga fiskbestånd och fungerande ekosystem är en förutsättning för mänsklig välfärd. [källa wwf.se]

Och det är här dina val som konsument får en stor betydelse.

Men jag tycker inte att man ska behöva stå där vid kyldiskarna - en stressig tisdagseftermiddag när man är trött och hungrig, har noll inspiration och noll tålamod - och börja lusläsa alla förpackningar och plötsligt vara expert på alla varianter av fiskemetoder. Därför känns det bra att Coop har beslutat att bara sälja fisk och skaldjur från arter som tål fiske och fiskas med hållbara metoder. Du kan helt enkelt inte handla fel. I alla fall inte utifrån ett levande havs perspektiv.





Jag tror inte vi inser hur viktiga våra hav är på denna blå planet.

/H

fredag 12 mars 2010

Måltidsekolog


Såg en annons i tidningen Kupé för några dagar sen som jag fastnade vid.

Hösten 2010 startar ett nytt program på Örebro universitet:


Måltidsekologprogrammet, 180hp
Är du intresserad av måltider, klimat, miljö och hälsa? Måltidsekologprogrammet är en mångvetenskaplig utbildning med denna inriktning, utvecklat av Restaurang- och hotellhögskolan på campus Grythyttan och Avdelningen för biologi vid Akademin för Naturvetenskap och Teknik. Programmet ger dig praktiska och teoretiska kunskaper om mat och måltider och naturvetenskaplig förståelse omkring matens miljö-, klimat- och hälsoeffekter. Studierna varvas med praktiska odlingsförsök.

Intressant
!

>> Läs mer här!

/H

tisdag 9 mars 2010

Så ett frö


Snart blir det vår. Snart blir det vår. Snart blir det vår. Snaaart blir det våååår. (Försöker övertyga mig själv.) Fortfarande svinkallt och min balkong ser helt bedrövlig ut.

Tills det blir "plantera-saker-på-balkongen-tider" får jag nöja mig med att titta på mitt nyplanterade träd vid Viktoria-sjön. Jag kan följa det via
www.planteratrad.se och se det växa... En digital variant förvisso, men det var nog lite mycket begärt att be Vi-skogen sätta upp en webkamera framför varende sått frö..

Plantera ett du med! Kostar 20 kr. Och tar en minut med ett sms.

>> Läs mer om Vi-skogen här!

>> Plantera ett eget träd i ditt namn här!

Mitt träd är en bit upp till höger på kartan!

/H


fredag 5 mars 2010

Good


Jag är en sån som alltid vill testa nya smaker av saker, i alla fall när det kommer till saken choklad.

Blev så glad när jag fick höra om Cloettas nya Rättvisemärkt-certifierade (man får inte böja det till RättvisemärktA, försöker hålla mig till det..) choklad! Cloetta Good.

Måste i alla fall testa cashewnöt och tranbär.

Kunde inte låta bli att fundera på om även cashewnötterna var sjysst producerade, och på chokladens egna kampanjsida hittade jag ett svar:

" Är övriga ingredienser i Cloetta Good Rättvisemärkt-certifierade?
Alla ingredienser som finns att tillgå som Rättvisemärkt ska också vara det. Därför är också cashewnötterna certifierade av Rättvisemärkt (från och med februari 2010). Mjölk, hasselnötter, tranbär och mintcrisp finns däremot inte att tillgå som Rättvisemärkt i dagsläget och är därför inte certifierade. "

På kampanjsajten kan de dessuom sms:a chokladen till någon! Riktigt smart och kul idé! Och något man måste länka till.

Bra Cloetta!



/H


Bild från Cloettas pressbilder.

onsdag 3 mars 2010

2 760 305 kronor

Så mycket blev det. Enstaka morotspåsar och tvättmedelsförpackningar har alla gett en krona var, under hela februari. Nu kommer pengarna att skänkas oavkortat direkt till Röda Korset, som jag hoppas och tror kommer att ta väl vara på varenda öre i deras arbete på Haiti. Ett arbete som bara precis har börjat.

Tack till alla medlemmar och kunder som har handlat Änglamark i februari!!
Och tack till Coop för deras initiativ!

Och sluta nu inte handla Änglamark. Ni bidrar alltid till en bättre värld, med omsorg om dig själv, dina nära och din omvärld om du väljer Änglamark!


/H

måndag 1 mars 2010

Är det värt det?


I helgen såg jag ett reklamblad från en av Coops konkurrenter.
"Hysteriska chockpriser! Otroligt billigt!"

Min första tanke är typ- "Oj! Jössös så billigt och bra!"
Min andra tanke är - Vem är det som inte får betalt för det dom har producerat?

Som konsument tänker man sällan på VARFÖR det är billigt. Om köttet är billigare än vanligt så
kan det bero på att djuren har fått äta billigt sojafoder som odlats i Brasilien, där tusentals hektar regnskog har skövlats för att bereda plats. Även om kossorna föds upp på den hederliga skånska gården runt knuten.
>> Läs mer om det här.

Och om du kan köpa tre paket kaffe jättebilligt så kan det innebära att de som odlat kaffet får vända på sina slantar många varv för att överleva.

Priset ÄR viktigt. Jag vill också handla billigt. Det är så vi är inprogrammerade sen barnsben. Vi vill göra kap. Vi vill spara pengar. Det känns bra då.

Och jag kan hålla med om att Coop ibland upplevs som dyrt, även om Coop Forum butikerna ofta är bland de absolut billigaste i stan. Och jag hoppas som så många andra att Coop kommer att kunna pressa sina priser mer.

Men det jag vill komma fram till är att det ska vara prisvärt, det ska vara rimligt, hållbart och varken skada min plånbok, naturen eller andra människor.

Är det en för svår ekvation att få ihop?

/H