torsdag 30 september 2010

Älskade äpplen


Nu är äppelsäsongen äntligen här!

Fattiga riddare, ugnspannkaka eller en mustig soppa, allt blir godare med äpple. Att runda av middagen med en smulpaj är bästa vardagslyxen.

Hitta massa smarriga recept här!

/Hanna

måndag 27 september 2010

Världens tuffaste jobb


Kooperation Utan Gränser har just lagt ut en ganska intressant anställningsannons.

•Lönen är under 10 kronor dagen (1,25 USD)
•Arbetsdagen oftast varar från soluppgång till solnedgång
•Du arbetar med hårt kroppsarbete både i jordbruket och i hushållet
•Det saknas kollektivtal, medbestämmande och elektricitet

Känns det lockande? Klicka här för att ansöka!

/Hanna

fredag 24 september 2010

Dubbelt upp på Expert


Jag fick ett mail om att du får dubbla poäng på Expert i helgen, 24-26 sept!

Passa på och köp den där platt-TV:n eller datorn nu, så kan du ju få 10 000 MedMera-poäng - bara sådär!

Hittar dock inget om kampanjen på deras hemsida...kanske kommer?

/Hanna

onsdag 22 september 2010

Bokus på bokmässan


Om du ska besöka Bok-och biblioteksmässan i Göteborg i dagarna så får du inte missa Bokus-bussen, som står parkerad utanför entrén! Jag gillade verkligen den bussen!

Och så kommer det en gäng författare och signerar böcker i bussen!


måndag 20 september 2010

KRAV-certifierade butiker

Tack alla ni som väljer ekologiskt! Ni bidrar till minskad konstgödselanvändning, minskad användning av kemiska bekämpningsmedel och minskad energianvändning. Men framför allt bidrar ni till bättre hälsa för både människor och djur.

Läs mer om Sveriges största ekologiska sortiment och om vad det innebär att KRAV-certifiera en Coop-butik.

Jag hittade precis den här:




Ganska sådär tillgjort och "läsa-innantill-aktigt". Men med Coop Forum-kasse! Yeay!

/Hanna

onsdag 15 september 2010

Något som inte är pantat..


...när man pantar.
(undrar vad det ordet kommer ifrån, pantad..Varför är det ett negativt ord?)

I dagarna kanske du träffar några av våra biståndsambassadörer i butikerna. Vi vill uppmärksamma den gula pantknappen - hur bra och enkelt sätt det är att bidra till en bättre värld. Särskilt nu när panten höjs från 50 öre till en krona!

”Många bäckar små...” börjar bli en sliten ramsa, men hur sliten den än är så är det faktiskt så det fungerar. Ett tryck på en gul knapp på Coop Forum i Halmstad en torsdagseftermiddag, ett tryck på en annan gul knapp på Coop Extra i Tomelilla en regnig septemberdag - alla tryck räknas, och tillsammans donerade Coops kunder 6,4 miljoner kronor under 2009! Bara genom att trycka på en gul knapp.

Tack vare detta fantastiska bidrag kan Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen ge tusentals människor verktyg för att själva ta sig ur sin fattigdom, genom bland annat utbildning och rådgivning. Var med och hjälp till du också! Det är ett så enkelt sätt att göra skillnad!

Kom bara ihåg att ta med dig kvittot du får efter knapptrycket. Tyvärr har kvittosystemet missbrukats på sina håll.

/Hanna

måndag 13 september 2010

Färdigvuxen!


Nu har det gått 6 månader sen jag planterade ett träd vid Viktoria-sjön i Afrika. Idag fick jag ett mail från Vi-skogen som berättade att min träd nu är fullvuxet. 188 cm högt.
De skriver att "Både timmer och ved är bristvaror i området vi arbetar i och trädet du har planterat är till stor hjälp. Utan ditt stöd skulle bönderna behöva lägga mycket tid på att leta bränsle."

Det är faktiskt lite svårt att tänka sig; brist på träd... I ett så skogsrikt land som Sverige. (Även om jag befinner mig i södra Skåne.)

Kanske dags att så ett nytt frö nu. Det kan man göra här!
Och här kan ni se mitt fullvuxna träd!

Och Vi-skogen gör ganska mycket mer än bara planerar träd. >Läs om det här!

/Hanna

fredag 10 september 2010

Dyrare mat?

Idag gick TT ut med nyheten om att "Maten kan bli dyrare". Producenterna till kött och mejerivaror kräver kraftiga prishöjningar i förhandlingarna med dagligvaruhandeln.

Som enskild konsument kan man reagera negativt på detta, eftersom det kan innebära mindre pengar i min egen plånbok. Men det finns fler sätt att se på saken. Läs mer här om hur tankesmedjan Dyrare Mat, Nu! resonerar. De vill skapa förståelse för matens verkliga pris, och menar att jakten på ständigt sänkta matpriser leder till förödande konsekvenser för alla - djur, natur och människor.

Lyssna också på Sveriges Radios serie Matens Pris.

Och du kan gilla Dyrare Mat, Nu! på Facebook.

Fler perspektiv på saker och ting gör oss rikare!


Och så vill ha jag passa på att gratulera Coop Extra Värnhem, som har gjort Årets Hälsosatsning! Hurra! Bra jobbat Magnus Björkman och alla hans medarbetare!

Ha en trevlig helg!
Och grattis till alla er som ska fira Eid-Al-Fitr!

/Hanna

onsdag 8 september 2010

En mysig müsli


Ibland tröttnar jag på butikens sortiment av bröd, müsli och flingor. Då önskar jag att man var en sån som bakade och gjorde egen müsli. Det har väl hänt ett par gånger. Men ack så sällan. Men jag skyller på min lilla skrubb till kök.

Något jag har velat testa länge är Saltå Kvarns "Min müsli", där du klickar ihop din egen lyxig blandning och så skickar de skapelsen hem till dig. Om du vill; i en fin metallburk. Alla råvarorna är KRAV-märkta och du väljer mellan 5 olika baser och sen mellan ca 70 olika ingredienser! Du väljer själv hur mycket det får kosta beroende på hur många ingredienser du vill ha i din alldeles egna müsli.

Jag gillar konceptet.

Och hade nog gillat blandningen så mycket att den tog slut på två dagar...

/Hanna

måndag 6 september 2010

Var hälsad!


I fredags var vi som vanligt med på Lunds universitets Hälsningsgille för alla nya studenter! Trängsel, värme, syrebrist, glada miner och full rulle! Vi bjöd in till nya ambassadörsutbildningar, berättade om specialerbjudandet om man blev medlem på Coop Konsum Mårtenstorget den helgen, delade ut Mersmak, godis, pennor...Och så kunde man tävla om att vinna Fairtrade-produkter - fotboll, kaffe, te och choklad! Grattis till vinnarna!

Och stort tack till våra duktiga ambassadörer som i helgen fick över 100 personer att bli medlemmar i Solidar!

onsdag 1 september 2010

Disk, tvätt och VIP!

I helgen hälsade jag på en kompis i Göteborg och fick där lära känna en ny ekopryl som jag hitintills hade missat:

Quick-disk! Den var superbra! Den ser inte så fantastisk ut direkt, men jag tyckte den var jättesmidig. Min vän hade köpt den på Designtorget och hon sa att den från början kom från Naturskyddsföreningen. Jag måste ha en och tycker det är synd att de inte finns på Coop. De är alldeles för dåliga på att våga ta in smarta ekoprylar.

Något annat som jag tänkt testa länge är alternativa tvättmedel. Som tvättnötter och tvättbollar (som de har på Granit). Och jag tror inte det heller finns på Coop, än.
Jag tror jag måste framföra detta, eller i alla fall fråga om det inte är möjligt att satsa mer på bara en butik - en speciell "Coop Miljö", som tar in en massa ekoprylar, och testar försäljningen där. För det är ju Coop som ska ligga steget före när det gäller ekologi. Kanske en egen Änglamark-butik!


Om du råkar vara en Very Important Person (klart du är!) så är du bjuden till VIP-kvällen imorgon kl 18-22 på Jägersro Center! Sen blir det matmässa på Coop Forum på fredag och lördag! Och där kommer du träffa våra ambassadörer som berättar om Fairtrade och ekologi!
Alla är välkomna (alla är viktiga)!

/Hanna