Världens yrkesfiskare håvar tillsammans upp cirka 94 miljoner ton fisk varje år. Och mer än 70 procent av de marina fiskeområdena anses vara överfiskade eller fullt exploaterade. Om vi ska kunna nyttja havets rikedomar även i framtiden, måste vi ställa om till ett mer uthålligt fiske. Livskraftiga fiskbestånd och fungerande ekosystem är en förutsättning för mänsklig välfärd. [källa wwf.se]
Och det är här dina val som konsument får en stor betydelse.
Men jag tycker inte att man ska behöva stå där vid kyldiskarna - en stressig tisdagseftermiddag när man är trött och hungrig, har noll inspiration och noll tålamod - och börja lusläsa alla förpackningar och plötsligt vara expert på alla varianter av fiskemetoder. Därför känns det bra att Coop har beslutat att bara sälja fisk och skaldjur från arter som tål fiske och fiskas med hållbara metoder. Du kan helt enkelt inte handla fel. I alla fall inte utifrån ett levande havs perspektiv.
Jag tror inte vi inser hur viktiga våra hav är på denna blå planet.
/H
Tycker det är bra att det finns ekologisk lax i frysdiskarna!! Synd bara att den ska vara så himla dyr....
SvaraRaderaKramar!
/E.