fredag 26 februari 2010

Kronans Droghandel


Kronans Droghandel är precis lika gamla som Konsumentföreningen Solidar - 103 år.

Ändå är det knappt någon som känner till varken Kronans Droghandel eller Konsumentföreningen Solidar...

Men har du ett
MedMera-kort med den lilla lilla texten Konsumentföreningen Solidar i hörnet, så är du medlem i föreningen - och med kortet kan du nu samla poäng på allt du köper på Kronan-apoteken i hela Sverige. Läs mer här!

På måndag ska jag nog skriva något om det där med misskötsel av djur på gårdarna i Skåne. (Hemskt är det.)

Och på måndag börjar Solidars årliga distriktstämmo-period! (Inte lika hemskt.)

Ha en fin helg!

/H

onsdag 24 februari 2010

Schampo


Det är ofta i duschen man kommer på alla smarta idéer.

Louise Konsumentkoll lade upp
en nakenchock i bloggen igår! Louise vill ha platta korkar så att man kan ställa schampo-flaskor med korken neråt för att få ut allt ur flaskan innan den slängs.

Såklart en bra idé, och jag håller med!


Men jag har funderat mer på det där med schampo... All den fina text som står baksidan av flaskorna. Den som man ofta står och läser och blir lika fundersam kring varje gång... För det första känner man sig lika dum här som inför alla tillsatser i mat. Sedan har jag hört så mycket olika teorier kring det där med vilken effekt schampo kan ha på hår.

"Levande hår behöver styrka" står det på Garnier Fructis hemsida... Eeh, hårstrån är död vävnad. Har alltid varit och kommer alltid att vara. (Om vi inte blir blåa avatarer i framtiden.)

... vårdande fruktoljor, essenser och koncentrat som återuppbygger hårfibrerna ... ger 3 gånger så mycket volym och 70 % mer glänsande lyster ... berikad med vårdande vitaminer och UV-filter gör håret 5 gånger starkare ... skyddar och återfår sin smidighet ... utvecklad hårteknologi med unik formula som innehåller pärlextrakt... blablablaj..

Och ofta blandas texten med norska och danska, för att förvirra ytterligare. =)

Är allt bullshit? Eller hur är det egentligen?
Är det bara jag som aldrig märkt någon skilllnad mellan olika schampomärken?
Jag köper nog en ny variant varje gång jag handlar schampo.

Det enda jag verkligen fattar i innehållsdeklarationen är det som står först -
Aqua.
Och jag undrar hur mycket onödigt vatten som transporteras runt..
Dyra frisörschampon ska innehålla mindre vatten (säger frisörerna). Men inte använder jag mindre schampo för det..

Och dyra schampon behöver inte vara bättre
enligt Rån & Rön.

Jag är förvirrad.

Hassan – Schampo För Fett Hår (Spotify-länk.)

/H

fredag 19 februari 2010

Ferrari


Det sägs att 8 av 10 Ferrari-ägare är Ica-handlare.

En del av dem har hela 14 bilar i garaget.

Jag gillar Landet Brunsås väldigt mycket just nu.

/H

onsdag 17 februari 2010

Löv it?


”Europalövet” är EU:s nya märkning för ekologiska produkter. Från och med den 1 juli 2010 blir Europalövet obligatoriskt på förpackade ekologiska produkter som produceras inom EU. För produkter importerade till EU, kommer märkningen att vara frivillig.

Så nu måste jag uppdatera den guide vi har på Solidars hemsida... Vi som just tryckt nya guider! Och dessutom har
KRAV bytt logga! Men det behövs kanske lite förändring ibland, för att få folk att haja till och kanske ändra inställning till märken som de tror innebär sämre kvalitet och högre pris.

Men jag vet inte vad jag tycker om lövet... Tycker det känns lite mesigt om jag ska vara ärlig. Hallå, det var ju en designtävling om den nya loggan. Det måste ha funnits fler, snyggare förslag. Oh well...

Läs mer om miljömärkningar
här och här.

/H

måndag 15 februari 2010

21 miljoner


Just nu pågår fortfarande insamlingen till Haiti när du köper en Änglamarksvara. Men Coop jobbar alltid med insamling, varje dag året runt. Och det har vi alltid gjort. Eller ja, i åtminstone över 50 år. Vi är bara inte så bra på att berätta om det.

Idag skickar Coop ut ett pressmeddelande om att Coops medlemmar och kunder har hjälpt till att samla in
21 miljoner kronor till Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen under 2009! Det är typ 58 000 kronor om dagen....

Mycket är tack vare alla er som har valt
Bistånd på Köpet och trycker på Bistånds-pantknappen.

Bra jobbat!

Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen är verkligen proffessionella och har ett enormt nätverk världen över. Jag har sett med egna ögon att deras system fungerar och känner mig trygg med att de tar väl vara på varenda öre.

Men det där med marknadsföring får vi nog alla hjälpa till med.

/H

fredag 12 februari 2010

Det är revolution!


Wikipedia:
En revolution (omvälvning, latin för återgång, ett helt varv runt, "re voltere", jmf "revolver") är en snabb förändring, man kan också säga att det är en fullständig omdaning av ett lands politiska ekonomiska eller sociala system.






Och du är en del av den!
Ha en bra helg!

/H

onsdag 10 februari 2010

Ett hundra procent


Dagens nyhet:
Returpack har beslutat om att höja panten på metallburkar av aluminium och stål från 50 öre till 1 krona. Höjningen kommer att ske från och med den 15 september, då de första burkarna med 1 kr pant beräknas att komma ut till handeln.

Det är ju en jättehöjning! Frågan är bara om detta också kommer att fördubbla Kooperation Utan Gränser och Vi-skogens insamling via Biståndsknappen..

Läs mer här och här.


/H

måndag 8 februari 2010

Änglamarkfavoriter


Från och med idag, den 8 feb, och fram till alla hjärtans dag har Coop ett superbra erbjudande för alla medlemmar: Halva priset på Änglamark-varor! Inte på alla, men många - pasta , fetaost, olivolja, majs, krossade tomater, falukorv mfl. Allt ekologiskt. Det gillar vi!

Vilken Änglamark-vara är din favorit? Saknar du någon ekologisk produkt på Coop?
Gå in här och rösta!

Du kan nu också nominera till Änglamarkspriset 2010! Årets upplaga av Änglamarkspriset vill uppmärksamma de personer, nationellt eller internationellt, som bidrar eller bidragit till en bra eller bättre hantering av våra husdjur och fjäderfä.
Läs mer och nominera här!

/H

fredag 5 februari 2010

Röda rättvisa rosor


Jag skrev ju om carrotmobs för ett tag sedan. Nu kan jag tipsa om nästa carrotmob i Stockholm:

Den 14 februari på Alla hjärtans dag anordnar Rättvisemärkt en morotsmobb på Coop Extra Medborgarplatsen i Stockholm!

Anledningen är att försäljningen av Rättvisemärkt-ceritifierade rosor har sjunkit dramatiskt det senaste året. Finanskrisen har slagit hårt mot blomsterindustrin i Afrika. Samtidigt har östra Afrika, där de flesta rosor odlas, även drabbats av svår torka. Detta har inneburit ökad arbetslöshet, minskade intäkter och mindre Fairtrade-premie för att förbättra levnadsvillkoren för de anställda på rosodlingarna. Därför är det nu viktigare än någonsin att köpa Rättvisemärkt-certifierade rosor.

Tid: 14 februari kl 14.00
Plats: Coop Extra Medborgarplatsen


Några Coop-butiker i Skåne har satt sina butiker på
Rättvisemärkt-rosor-kartan. De borde finnas på fler ställen - fråga i din butik där du handlar!

/H

onsdag 3 februari 2010

Ansvar och festival




Jag är så himla trött på denna vita, fluffiga nederbörd. Det får liksom räcka nu.

Jag önskar jag kunde fly till något varmt land. Bara lämna allt. Vara helt oansvarsfull... Åka till Thailand och vara oansvarsfull turist?

Men det går inte. Jag vet för mycket för att kunna vara oansvarsfull turist idag...Typiskt.. Men hade jag varit i Thailand om ett par veckor hade jag åkt till Koh Samui och gått på:

THE RE:EARTH FESTIVAL - " A musical solution to earth's evolution"
Med Timbuktu, Damn!, Sahara Hotnights, Tingsek, Promoe, Looptroop Rockers m.fl. Kan tänkas vara flummigt, men jag tror inte det. Alla intäkter går till att restaurera korallreven och stoppa erosion.Tycker det verkar grymt! Hållbar utveckling måste bli roligt! Det kommer aldrig funka om det ska vara tråkigt, stelt och dåligtsamvete-skapande.

Läs mer om Hållbar Turism. En bra blogg för övrigt. Läs också om Costa Rica där den 14 jan!

Och Schysst Resande. En schysst men alltför tråkig sida.

Har du använt dina MedMera-poäng för att boka en resa med Apollo? De jobbar tydligen med både miljömål och socialt ansvar.

Jag hoppas bara det är mer än vackra ord.

/H

måndag 1 februari 2010

Coop hjälper Haiti


Och så blev det februari 2010. Antalet kalla januaridagar har inte varit så många i södra Sverige sedan 1987. Antalet personer som vet någonting om landet Haiti har inte varit så många i södra Sverige...någonsin?

Det enda jag kände till om Haiti för ett år sedan var att det gränsar till Dominikanska Republiken och att flertalet av de som jobbar på bananplantagen där är flyktingar från Haiti. Det är fattigt på Dominikanska Republiken. Det är ännu fattigare på Haiti. Och arbetsförhållandena på plantagen är ofta hemska.

De Rättvisemärkt och Kravmärkta bananerna som du kan köpa på Coop kommer, såvitt jag vet, från Dominikanska Republiken (kolla på plastpåsen som de ligger i). Bananplantaget Paso Robles brottas med problem på grund av flyktingströmmarna från Haiti. Men ledningen för Paso Robles bestämde sig för att underlätta för haitierna och ge dem fast jobb som i sin tur underlättar för dem att få visum. Med ett visum kan de uppehålla sig legalt i landet, vilket är en förutsättning för att barnen ska få rätt till den fria, obligatoriska skolan.
Läs mer om Paso Robles här.

Om du köper Coops Rättvisemärkta bananer, så bidrar du till bättre arbets- och levnadsvillkor för de haitier som skördat dem.

Och från och med idag, och hela månaden ut, kommer Coop skänka 1 krona per såld produkt ur Coop Änglamark-sortimentet till Röda Korsets hjälpinsatser i Haiti.
Läs mer om det här!

Änglamark + Rättvisemärkt = En god affär

/H