måndag 1 februari 2010

Coop hjälper Haiti


Och så blev det februari 2010. Antalet kalla januaridagar har inte varit så många i södra Sverige sedan 1987. Antalet personer som vet någonting om landet Haiti har inte varit så många i södra Sverige...någonsin?

Det enda jag kände till om Haiti för ett år sedan var att det gränsar till Dominikanska Republiken och att flertalet av de som jobbar på bananplantagen där är flyktingar från Haiti. Det är fattigt på Dominikanska Republiken. Det är ännu fattigare på Haiti. Och arbetsförhållandena på plantagen är ofta hemska.

De Rättvisemärkt och Kravmärkta bananerna som du kan köpa på Coop kommer, såvitt jag vet, från Dominikanska Republiken (kolla på plastpåsen som de ligger i). Bananplantaget Paso Robles brottas med problem på grund av flyktingströmmarna från Haiti. Men ledningen för Paso Robles bestämde sig för att underlätta för haitierna och ge dem fast jobb som i sin tur underlättar för dem att få visum. Med ett visum kan de uppehålla sig legalt i landet, vilket är en förutsättning för att barnen ska få rätt till den fria, obligatoriska skolan.
Läs mer om Paso Robles här.

Om du köper Coops Rättvisemärkta bananer, så bidrar du till bättre arbets- och levnadsvillkor för de haitier som skördat dem.

Och från och med idag, och hela månaden ut, kommer Coop skänka 1 krona per såld produkt ur Coop Änglamark-sortimentet till Röda Korsets hjälpinsatser i Haiti.
Läs mer om det här!

Änglamark + Rättvisemärkt = En god affär

/H

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar