fredag 30 april 2010

Hombres


Igår kollade jag med ett halvt öga och ett disträ öra på Debatt på SVT. Det var valspecial och handlade om jämställdhet, feminism och om en dansk reporter som besökte Sverige för att ta reda på om det danska ryktet stämmer - om att den svenske mannen är påväg att radera ut sig själv. (Ett resonemang ungefär lika smart som att det är okej att dricka alkohol under arbetstid i Danmark.)

Nåväl, Danmark har det inte så illa om man jämför med Nicaragua.
Läs Ania Janeruds blogginlägg om Män mot våld i Nicaragua. Dokumentären Hombres (se klippet nedan) har Kooperation Utan Gränser varit med om att ta fram. Den används som ett utbildningsmaterial för att föra fram och göra män
medvetna om problemet med våld mot kvinnor och barn i det nicaraguanska samhället och för att få dem att diskutera och ifrågasätta den traditionella maskulinitet som män förväntas leva upp till.



Bra dokumentär, som jag hoppas att männen kan ta till sig!

Jag tror det är både nyttigt och nödvändigt att ifrågasätta den traditionella maskuliniteten. Och det gäller både Danmark, Sverige och Nicaragua.
Jag tror alla mår bättre av att inte placeras i fack och shabloner.

Ha en lugn och fin valborg!

/H

torsdag 29 april 2010

Vi


Konsumentföreningen Solidar är
"veckans vänner" på CaminoMagasin.se.
Där hittade jag också
ett intressant inlägg skrivet av Caroline Petersson.
Och denna filmen:




Jag kan hålla med Caroline att filmen är
väldigt amerikansk. Men den är bra amerikansk, så där så att man blir glad och tror lite på världen trots allt.
Det känns bra att veta att det finns amerikaner som bryr sig, kanske en hel generation... I alla fall någon form av rörelse.


Till Generation We räknar de "bara" alla amerikaner födda mellan 1978 och 2000, ungefär 95 miljoner människor. Men som 80-talist känner man en viss samhörighet med dem även på denna sidan Atlanten. Att en generation, som trots att den är fylld av självständiga individualister, tänker "Vi" känns väldigt positivt.

"We are gonna make history. Will you join us?"

måndag 26 april 2010

Grillar som sätter griller i huvudet


Det är tydligen många som redan har kommit igång med grillsäsongen. I helgen kunde man se rök från engångsgrillar vid varenda liten gräsplätt i Malmö.

En ljuvlig doft som sprider sig genom staden...

Billiga, lättillgängliga, enkla och praktiska...

- Och Så omiljövänliga!
Engångsgrillen har funnits i Sverige i cirka 10 år och uppskattningsvis säljs 1-1,5 miljoner i Sverige per år. Engångsgrillarna är delvis tillverkade av aluminium, en metall som är väldigt energikrävande att utvinna. Dessutom innehåller tändpapperet ofta paraffin, en fossil oljeprodukt som påverkar klimatet när den förbränns. De tär på miljön, orsakar skador på berghällar, brännmärken i parkgräset, bidrar till nedskräpning av naturen och ibland bränder.

- Jaja, bla bla, men jag vill ändå grilla!
Det är ju vår! Jag har ingen stor, fancy grill och vill bara fixa en mysig grillkväll i en park med mina vänner. Då får det ju bli engångsgrillar!

Så vad kan man göra?
  1. Du kanske inte måste använda engångsgrillar så ofta. Tänk ut alternativ, minimera köpandet och var flera som delar på en.

  2. Låt inte grillen ligga kvar på marken när ni lämnar parken. Låt den svalna ordentligt, plocka ner den i en påse och ta med aluminiumformen till en metall-återvinningsstation.

  3. Håll utkik efter en engånggrill-behållare som tydligen finns på vissa ställen i landet, där folk brukar grilla och lämna tusentals engångsgrillar i veckan. Jag har dock aldrig sett någon sådan. Har ni?

>> Läs mer om återvinning av engångsgrillar.

>> Läs mer om att grilla klimatsmart!

>> Jordgubbs- och marshmallowspett med vit choklad. Mmm!!


/H

fredag 23 april 2010

250 petflaskor senare...

Öppningen av nya Coop Forum Helsingborg.


Duktiga drillflickor.

En förväntansfull kö på parkeringen.

Klippning av bandet. Eva-Britt Brunsmo, Stefan Malmén och Peter Nordman fick varsin sax.

Pompa och ståt!

Många ville bli medlemmar, här hjälpte vi från Solidar mer än gärna till.


"250 petflaskor senare blev jag en kundvagn."

>> Läs mer om hur Coop jobbar med återvinning.

Ha en fin helg allihop!


/H


onsdag 21 april 2010

Ett sprillans nytt Forum!


Forum... Coop Forum.

Imorgon, torsdag den 22 april kl 10:00, öppnar portarna (ja, de automatiska glas-skjutdörrarna sveper åt sidan) för de första kunderna på Coop Forum i Helsingborg. Kanske blir det min chef Eva-Britt som får klippa bandet!

Den pinfärska stormarknaden erbjuder Helsingborgs största frukt- och gröntavdelning, manuella diskar för kött, fisk, ost och delikatesser samt ett eget bageri. De samarbetar med flera lokala leverantörer, bland annat charktillverkare. Den stolte och säkert något stressade stormarknadschef Peter Nordman med personal hälsar er alla varmt välkomna!

Och som det alltid är på öppningsdagar så kommer butiken vara fylld av specialerbjudanden, pompa och ståt och en massa superfina medlemspriser!



Ni hittar mig där imorgon med kameran i högsta hugg.

/H

måndag 19 april 2010

Flitig som ett bi? Inte idag...


Idag har jag varit hemma för att försöka kurera en rejäl vårförkylning.

Och en favorit i förkylningskurer är honungsvatten. Jag dricker mängder av honungsvatten. Det är någonting jag har med mig sen jag var liten. Man Ska dricka honungsvatten när man är förkyld. Så är det bara. Det hör till.

Så jag var och köpte ny honung igår.

Och eftersom jag är intalad att man bara ska köpa svensk honung, då den innehåller nyttiga vitaminer eller något som tydligen inte utländsk honung gör, så valde jag svensk honung från Skärblacka i en plastburk. Precis intill Skärblackahonungen fanns Coop Änglamarks honung, ekologisk, men från Argentina (tror jag att det var).

Och där har vi det klassiska dilemmat.
Visst att honungen säkert skeppats på båt och själva transporten i sig inte behöver vara avgörande, men det bär mig ändå emot att välja produkten från de argentinska bina när den "hederliga" svenska honungen, med en så fin etikett, står intill.

Och är billigare. I precis likadan plastburk.

Och kan någon förklara för mig hur honung kan vara ekologisk? Jag har inte riktigt förstått den grejen. (Inte ekologisk sill heller.)

För övrigt är bin och biodling väldigt fascinerande.


Här kommer lite bi-länkar:





/H

fredag 16 april 2010

Myter om maten


Plastkulor i margarinet, mikrad mat är näringsfattig, närproducerat är lika med klimatsmart, barnfamiljer äter aldrig tillsammans, det är mycket transfetter i maten, vi har aldrig ätit så bra som i dag. Vad är myt och vad är verklighet?

Konsumentföreningen Stockhom har genomfört en ny stor undersökning med tillhörande seminarium som ägde rum i måndags. Du hittar rapporten, filmklipp och mer info i Louise Konsumentkoll-bloggen.

Ha en trevlig helg!

/H

tisdag 13 april 2010

Vad betyder god mat för dig?


Nu är en ny medlemspanel ute på coop.se!
Att delta i medlemspanelen är ett av alla sätt du kan påverka Coops utbud och dina svar använder de för att utveckla och förbättra butikerna.

För de flesta av oss är mat och matglädje viktigt. Den här medlemspanelen handlar om vad du som medlem har för tankar och åsikter kring lite festligare mat.
Svara på frågorna så får du 500 poäng och chansen att tävla om fina priser!
Tar bara 5 minuter.

>> Till Medlemspanelen!

/H

fredag 9 april 2010

Outside the box

Jag hittade en jättebra film på You Tube idag, men blev osäker på om de godkänner att jag lägger upp den på min blogg så här kommer istället länk till filmen på deras sida:

>> Outside the box!

Check it out! Och börja tänk lite utanför lådan!

(Fast en större bild får man
här på You Tube.)

Ha en härlig helg!

/H

onsdag 7 april 2010

Springtime

För ett år sen var jag i Costa Rica nu... Vi hann inte med så mycket lata dagar på stranden direkt. Men ändå, det var varmt. Och exotiskt.

Men värmen är på g här i Sverige nu också! Och jag älskar den här tiden, när allting föds på nytt och man får ny energi till allting!

Jag behöver nya träningsskor, och med risk för att göra direkt reklam såhär så måste jag ändå nämna att jag har tänkt testa
Löplabbet för första gången. När jag hinner ska jag ta mig till deras "tjejbutik" på gågatan i Malmö och testa att springa på ett band och se hur jag trampar när jag springer osv. Det kommer kosta en hel del, men jag hoppas att det är värt det (att produktionen av skorna har varit schysst?) och så får jag i alla fall en massa MedMera-poäng på kontot!

Löplabbet finns även i Helsingborg och Lund. Läs mer här!

Kanske kommer en rapport sen när jag varit där!

PS: Idag är det dessutom Världshälsodagen!

/H