måndag 26 april 2010

Grillar som sätter griller i huvudet


Det är tydligen många som redan har kommit igång med grillsäsongen. I helgen kunde man se rök från engångsgrillar vid varenda liten gräsplätt i Malmö.

En ljuvlig doft som sprider sig genom staden...

Billiga, lättillgängliga, enkla och praktiska...

- Och Så omiljövänliga!
Engångsgrillen har funnits i Sverige i cirka 10 år och uppskattningsvis säljs 1-1,5 miljoner i Sverige per år. Engångsgrillarna är delvis tillverkade av aluminium, en metall som är väldigt energikrävande att utvinna. Dessutom innehåller tändpapperet ofta paraffin, en fossil oljeprodukt som påverkar klimatet när den förbränns. De tär på miljön, orsakar skador på berghällar, brännmärken i parkgräset, bidrar till nedskräpning av naturen och ibland bränder.

- Jaja, bla bla, men jag vill ändå grilla!
Det är ju vår! Jag har ingen stor, fancy grill och vill bara fixa en mysig grillkväll i en park med mina vänner. Då får det ju bli engångsgrillar!

Så vad kan man göra?
  1. Du kanske inte måste använda engångsgrillar så ofta. Tänk ut alternativ, minimera köpandet och var flera som delar på en.

  2. Låt inte grillen ligga kvar på marken när ni lämnar parken. Låt den svalna ordentligt, plocka ner den i en påse och ta med aluminiumformen till en metall-återvinningsstation.

  3. Håll utkik efter en engånggrill-behållare som tydligen finns på vissa ställen i landet, där folk brukar grilla och lämna tusentals engångsgrillar i veckan. Jag har dock aldrig sett någon sådan. Har ni?

>> Läs mer om återvinning av engångsgrillar.

>> Läs mer om att grilla klimatsmart!

>> Jordgubbs- och marshmallowspett med vit choklad. Mmm!!


/H

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar