lördag 28 mars 2009

Earth hour!


Klockan är 21:11. Dataskärmen är det enda ljuset i huset.

Vi gillar earth hour.
Det ska vara enkelt att ta ställning och visa att man bryr sig.

Nyheter från Rättvisemärkt



Vi tycker att det är jättekul att försäljningen av Rättvisemärkta varor ökade med 75 procent under 2008 jämfört med året innan!

Ökningen beror främst på ökat utbud och bättre spridning av produkterna i handeln, i kombination med att allt fler konsumenter känner till och väljer Rättvisemärkt när de handlar. Läs mer >> här.

Det är helt klart på rätt väg! Men fortfarande är det många fler Chiquita-bananer som läggs i kundkorgen än de inplastade Rättvisemärkta. Och den totala försäljningen av Rättvisemärkta varor i Sverige är fortfarande försvinnande liten. Sverige ligger långt efter länder som England och Holland.

Det finns mycket mer att göra!

torsdag 26 mars 2009

Presentation av Therese


Mitt engagemang för en rättvisare värld påbörjades i samband med att jag började studera på Malmö högskola 2001. Då blev jag intresserad av förändringar och hur vi som individer kan påverka med små medel. Under 2004 besökte jag, i samband med studier, ett kooperativ i Sydafrika som just fått det rooibos te som de producerade att bli både Krav- och Rättvisemärkt. Jag bidrog till deras arbete och vi samtalade om olika funderingar som jag hade och på det viset bidrog de till min studie. Det var lärorikt. Märkningarna var för dem en kvalitetsstämpel, för kooperativet behövde inte förändra sitt arbetssätt, men de ville att det skulle synas i hyllorna att deras produktion var "fair", från produktion till hylla.

Jag har även besökt producenter i Indien, inte bara rättvisa producenter och organisationer utan här passade jag på att besöka och samtala med olika aktörer med spridda visioner och få lära mig mer om hållbar utveckling. Det var oerhört lärorikt.

Nu ska jag för första gången besöka Centralamerika och se vilka förutsättningar som finns där. Så för mig blir det som att knyta ihop säcken. Produktionen av Rättvisemärt-certifierade varor sker i Afrika, Asien och Sydamerika. Jag ser fram emot att träffa människor i Costa Rica och lära mig mer av dem. Och hoppas på att kunna filma lite för att sprida kunskaperna och på lång sikt bidra till deras arbete genom att sprida information.

Jag är så stolt över att jag kan vara med att påverka människors tillgång till rättigheter. Det är inte jag som står för förändringen, men det är jag som väljer varor i butiken.

/Therese Skoglund, Malmö

onsdag 25 mars 2009

Presentation av Linn


När jag var sisådär 13-14 började jag ta politisk ställníng och i och med det öppnade sig en ny värld. Jag har varit engagerad i olika rörelser där jag har haft olika roller, dock aldrig tidigare ägnat mig åt rättvis handel på ett djupare plan.

Jag är nu 21 år och har precis ramlat in på juristlinjen. Parallellt med mina studier jobbar jag på konsum på parkgatan så alla som får syn på mig där får jättegärna fråga om resan eller rättvis handel eller vad som helst, jag kommer svara så gott jag kan.

Jag hoppas att genom resan kunna förstå och med egna ögon se hur rättvis handel påverkar människors levnadsförhållanden för att kunna sprida kunskap och för att kunna sprida engagemang.


/Linn Leonardsson, Malmö

tisdag 24 mars 2009

Otros planos?

Här är vi! Arbresha, Hanna, Arife, Therese, Linn, Olga och Alexander! Claudia är redan på Costa Rica och kommer möta upp oss där.

Mitt under mötet ringer Claudia från San José. Hon har nya planer för oss och tycker bland annat att vi ska besöka nationalparken Manuel Antonio och sedan åka till den karibiska kusten av Costa Rica där det finns flera Rättvisemärkta odlingar.
Om vi följer hennes plan får vi se skilda sidor av Costa Rica, både storstad, regnskog, stilla havskusten och den karibiska kusten, vilket breddar vårt projekt. Dessutom är bussforbindelserna bra och restiderna korta. Sounds like a plan...

Problemet är att vi reser dit på de absolut värsta veckorna på hela året. Semana santa. Påsk. Den största händelsen på hela året.

Men vi hoppas att det kommer gå bra ändå och att några bussar går...


/Hanna Weiber, Malmö

söndag 22 mars 2009

Kommunikation för att rädda världen


När jag var 8 år skulle jag bli zoolog när jag blev stor. Till tonerna av Michael Jacksons Heal the world drömde jag om att resa till regnskogarna och rädda utrotningshotade pandor, tigrar och orangutanger.

Jag sökte senare till biolog-utbildningen och kom in, men tackade nej. Min glorifierade bild av livet som biolog hade vuxit ifatt mig och blivit alltför realistisk... Celler, molekyler och organismer var inget som lockade. Istället blev jag kommunikatör.

Så när man inte kan rädda världen som zoolog får man hitta på något nytt.

Jag vet att jag låter pretto när jag säger det, men vi kan faktiskt alla bidra till en bättre värld varje dag. Exempelvis när du står med en kundvagn och en plånbok i butiken där du handlar.

Från och med måndagen den 23 mars så kommer vi att blogga dagligen. Vi kan lova er en innehållsrik och spännande resa! Så följ med!



/Hanna Weiber, Malmö