måndag 31 maj 2010

Festivalflum



Peace and Love - "6 dagar av kärlek, budskap och musik"

Mossagårdsfestivalen - "den sköna & idylliska upplevelsefestivalen för hela familjen"

Jag kan inte låta bli att skämta lite om dessa två fina festivaler. Det ligger liksom ett så härligt flower power-flum över dem (ja namnet Peace and Love gör ju ganska mycket bara det). Även om jag vet att de är proffsiga, välplanerade och rediga.

Men titta bara på deras bildspråk! Båda har en tjej med långt rödbrunt slingrigt hår, blommor i håret och ett typsnitt som är lite art nouveau. Det är tydligen så den rätta känslan ska förmedlas!

Jag tycker det är fint! Men undrar ändå om de inte målar in sig själva i ett hörn med sina slingriga blomsterstänglar och hippie-känsla.
Måste eko och hållbar utveckling verka så flummigt?

(Att jag själv har långt rödbrunt hår har ingenting med saken att göra. ...Eller är det därför jag reagerar? =)



>> Peace and Love + Coop!



/H

fredag 28 maj 2010

Var är min skog?

(foto från vår resa till Costa Rica förra påsken)


Målade fjärilsmakaroner som såldes som broscher. Kakor, rulltårtor och pyssel...
Så samlade fler än 300 000 svenska skolbarn in pengar för att "rädda regnskogen" i början på 90-talet.

Dokumentären
Jag köpte en regnskog
kan ni fortfarande se på SVT Play fram till den 8 juni. Den handlar om viljan att veta att de pengarna du en gång skänkte verkligen användes till det som det skulle användas till. Var finns min regnskog?

Idag känns det viktigare än någonsin att verkligen kunna spåra och se tydliga resultat när man skänker pengar till bistånd. (Inte konstigt när man hör om hur pengar hamnar på villovägar i fel personers plånböcker.)

Vi-skogen får ofta frågor om var just de träden är som
jag köpte. Men tyvärr sätter inte Vi-skogen en etikett på varje träd med ditt namn på - då skulle det verkligen bli mer pengar som gick åt administration än vad som gick till verkliga träd. Läs mer här.

Men Vi-skogen hittar på andra sätt hur du kan följa deras arbete.
Mitt träd som jag planterade i mars är till exempel 80 cm högt nu! Och imorgon, lördag, åker Ola Skinnarmo, Johan Tell och Fredrik Blomkvist till Kenya för att besöka Vi-skogen ”live”. Fredrik, som är professionell filmare och Johan Tell, bland annat författare till boken ”Träd kan rädda världen”, dokumenterar resan. Varje dag kommer de också blogga om sina upplevelser. >> Läs deras blogg här!

Ha en trevlig helg!

/H


Ps:
Jag skrev i förra veckan om hur Liseberg och Gröna Lund inte tycks arbeta alls med miljö- eller klimatfrågor (inte vad jag kan hitta på deras hemsidor i alla fall). Men nu såg jag på Vi-skogens hemsida att
Jan Eliasson i alla fall var i Liseberg i fredags och planterade ett träd.
(Lite märkligt att de gick ut med det pressmeddelandet två dagar efter mitt inlägg! Även om jag knappast tror att det var Liseberg som tog initiativet.)

onsdag 26 maj 2010

Akademibokhandeln slår på stort!

Jösses vad det dimper ner grejer
i mina inboxar om händelser
på Akademibokhandlarna häromkring!






1) Tävling om en weekend-resa till Paris, med Smartbox!
Alla med MedMera-kort kan delta.


2) VIP-kväll på
Nova i Lund och Entré i Malmö!
Imorgon den 27 maj, kl 20-22. 20 % rabatt för alla medlemmar!


3) Nypremiär på
Södertull i Malmö den 27-29 maj.
Wayne's Coffee flyttar in i butiken på Södra Tullgatan och alla medlemmar får 20 % rabatt på alla pocketböcker och pappersvaror! Och handlar du för över 200 kr så får du en gratis kaffe latte! De har premiärpriser på böcker och på lördag kan man komma och testa läsplattor i butiken.

Hur jag vet allt detta? Jag får MedMeras Nyhetsbrev i mailen och mobilen! Så om du inte vill missa något som händer där du bor;
se till att anmäla dig här!

Annars kan jag tipsa om Akademibokhandeln och Bokus gemensamma blogg, Bokaktuellt! Där lägger de också upp senaste nytt på tapeten!

/H

måndag 24 maj 2010

Majas matverkstad


Jag har hittat Majas Matverkstad på Ecoprofile.se!

Tanken med denna sida är att förenkla din matlagning, matplanering och dina inköp. I Majas matverkstad kan alla bidra med sina favoritrecept. Utifrån dessa recept sätter Maja Söderberg, författare till "Majas klimatmat" samt Johan Erlandsson, Ecoprofile, ihop recepten till hälsosamma veckomenyer utifrån följande utgångspunkter:

- En hållbar mängd kött
- Säsongens närproducerade råvaror
- Minimering av svinnet
- Ekologiska råvaror
- Fisk från hållbara bestånd


Hela eller delar av veckomenyn omvandlar man med ett enkelt klick till en inköpslista.

Enkelt, gott och nyttigt! Supersmart idé som jag tycker att Coop borde ha varit först med!

Läs mer om Maja Söderberg här!


/H


fredag 21 maj 2010

Märkes-makeover

Nyheter i märkesdjungeln, som jag borde ha skrivit om för längesen:

KRAV har lanserat en ny, uppfräshad logotyp.

De är först i eko-världen med nya, unika klimatregler. Och för att visa att KRAV innehåller mer än tidigare finns nu ett nytt märke:


Före och efter:



Från och med den 8 maj har Rättvisemärkt övergått från att använda det svenska namnet Rättvisemärkt till att istället använda
det internationella namnet Fairtrade i all kommunikation. Detta för att få en tydligare och direkt koppling till den internationella marknaden för Fairtrade-märkta produkter - för det är ju den det handlar om.
Det går lite snabbare att säga Fairtrade också. Men det kommer nog ta ett tag att vänja sig av vid att säga Rättvisemärkt.

Före och efter:


/H

måndag 17 maj 2010

Klimatsmarta nöjen?


Jag var i Köpenhamn under Kristi himmelsfärdshelgen. Jättemysig stad. Jättemysiga människor. Och klimatsmarta. Inte nog med att de cyklar jättemycket - de försöker även göra sin stora nöjespark, Tivoli, lite mer klimatsmart!

Jag var inte inne på Tivoli denna gången, men minns att när jag var där senast såg skyltar om vindkraftverk och Tivolis energiförbrukning. Och efter lite letande hittade jag nu detta:
Tivoli og klimaet. Och de har till och med en hel CSR-rapport att ladda hem. Kanske kände de att de hade ögona på sig inför COP15 i december (FNs klimat-toppmöte i staden). Men lite ögon på sig har aldrig skadat...

Eftersom du har en massa fina erbjudanden på Liseberg nu om du har ett Coop MedMera-kort, så tänkte jag kolla om de hade något klimat-tänk där. Men icke. Jag hittar i alla fall ingenting på liseberg.se. Och Stockholmarna verkar inte vara bättre. Inte ett ord om miljö, energi eller kemikalier på gronalund.com.

De borde helt enkelt ta en tur till Danmark och vi borde spänna ögona på Liseberg och Grönan lite mer, och få dem att skryta om återvinning och miljöskolor lika mycket som de idag skryter om hur många ton godis folk vinner där per år.


Jag tycker om när man kan förena nöje med nytta.

/H

onsdag 12 maj 2010

Dagens dubbel hos Bokus

Just nu, och fram till den 25 maj, får du dubbla MedMera-poäng på Bokus!

Ett bra tillfälle att köpa presenter till alla dessa bröllop, examen, mors dag, konfirmationer och annat ståhej!



Till exempel "100 sätt att leva klimatsmart och 100 sätt att leva ekologiskt".

Eller boken som alla borde ha hemma:
"Vår kokbok".

Eller varför inte lägga
"Fler tråkiga vykort" i kundvagnen? Nu ännu tråkigare. Författaren var med i Nyhetsmorgon imorse och pratade om boken. Typiskt skoj och onödig bok, som kan bli en bra present?

Ha en trevlig Kristi Himmelfärdshelg allihop!

/H

måndag 10 maj 2010

Vem ska få Änglamarkspriset 2010?


Nu är det dags att rösta!

Av 126 nomineringar har Änglamarksjuryn i år tagit fram 12 finalister. Alla har på olika sätt bidragit till en förbättrad djuromsorg.

>>
Här kan du läsa om alla finalisterna och rösta på den/de som du tycker förtjänar priset!

Sista dag att rösta är 25 maj.

/H

fredag 7 maj 2010

World Fair Trade Day och priser

Imorgon, den 8 maj, är det World Fair Trade Day, den internationella dagen för rättvis handel.

Det ordnas en mängd olika aktiviteter runtom i landet (kolla vad som händer där du bor!) - och från Rättvisemärkt blir temat schyssta bananer. Med bland annat en banan-teckningstävling! Våra Rättvisemärkt-ambassadörer kommer vara på plats på Mårtenstorget i Lund. Samma dag håller vi en biståndsambassadörs-utbildning här på kansliet, samtidigt som det är Sagodag på Stadsbiblioteket där vi har fixat överraskningar till barnen.
Full rulle!

Sedan känner jag att jag måste skriva lite om den trevligare sortens regn som börjat falla häromkring - prisregnet:

Det blev många länkar... Stort grattis till alla vinnare!

Ha en trevlig helg! Och bli inte rädd om du ser vandrande bananer i mänsklig storlek på stan.

/H


onsdag 5 maj 2010

Peace, Love & Coop


Vilken festivaltyp är du?

Det är nya vinstchanser varje vecka!

Coop är i år stolt huvudsponsor till Sveriges numera största musikfestival i Borlänge.

(Och det ser ut som om vi kommer vara ett gäng från Solidars ungdomsgrupp som reser upp och tar oss an festivalbesökarna. Jag lär återkomma om det.)

>> Läs mer om Coop och Peace & Love!

>> Läs mer om festivalen som först bildades som en förening för att motverka våld, rasism och främlingsfientlighet.

Årets tema är frihet.

/H

måndag 3 maj 2010

Olja


Miljoner år.

Miljoner år...

Jag kan inte riktigt ta in det tidsintervallet. Men det är så lång tid processen tar att omvandla organiskt material från växter och djur, till petroleum - en blandning av hundratals olika kolväten. Denna petroleumolja forsar just nu okontrollerat rätt ut i Mexikanska golfen. Och jag vill nästan inte höra mer om vilka katastrofer det kommer innebära för ekosystemen där.

En annan oljig historia är att energibolaget Fortum har kommit på hur grekerna kan få sin ekonomi på fötter igen...? En ny variant av kärnkraft.
Jag missade reklamfilmen när den gick för ett tag sen:



Det låter ju onekligen som en fin idé, i alla fall för landet Grekland.
Tänk om det kunde vara så enkelt..

Vi fick ett mail angående engångsgrillar. Det var Hammarö Tändprodukter som ville berätta om ett mer miljövänligt alternativ - tändpapper som består av stearin och pappersmassa. Biologiskt förnybara och nedbrytbara ämnen.
Och visst verkar tändpappret vara ett bra alternativ för att minska användningen av tändvätska och petroleum - men det kan inte ersätta en engångsgrill.

Fler alternativ sökes.


>> Välj rätt olja! I köket.

/H