torsdag 19 maj 2011

Ny bloggsida!


Nu är nya bloggen lanserad - Sveriges bästa medlemsblogg om hållbar konsumtion:

www.hejmedlem.se


Vi ses där!

torsdag 7 april 2011

Snart!

Ja, som ni kanske märkt så står denna blogg ganska still just nu. Lite otåligt står vi och stampar för att få komma igång med vår nya blogg. Den håller på att byggas och snart, snart är den klar!

Den kommer att få adressen www.hejmedlem.se.


Och vi ska hitta gästbloggare, intressanta reportage, butiksbesök, intervjuer, tester och roligheter! Den som väntar på något gott...!!


Tills dess kan ni:





och



Ha det fint i vårvädret!

/Hanna

torsdag 10 mars 2011

10 sätt att påverka


Har du idéer, frågor eller åsikter? Hur är Coop-butiken där du handlar? Vad kan förbättras? Vad bör uppmuntras och uppmärksammas? Vilka områden vill du att vi satsar på? Vi vill veta vad du tycker!


Här följer 10 sätt att påverka


1.Gör medvetna val i butiken
Som konsument har du stor makt i och med de val du gör i butiken. Utnyttja din konsumentmakt och handla så som du vill att andra ska handla.

2.Prata med din butikschef
Saknar du något i butiken där du handlar? Har du frågor eller synpunkter kring sortiment eller annat som rör butiken? Be om att få tala med butiks- eller stormarknadschefen.
(Får du inte tag på honom/henne - hör av dig till föreningen!)

3.Var social i sociala medier
Var med och tyck till, kommentera och gör din röst hörd i Coops och föreningens sociala medie-kanaler på nätet - på Facebook och i bloggar.

4.Kontakta föreningen
Du kan alltid skriva, ringa eller maila dina synpunkter till föreningskansliet.
Solidars kansli.
Sveas kansli.

5.Engagera dig i föreningen
Som förtroendevald, medlemsråd eller ambassadör har du ytterligare en möjlighet att påverka och uttrycka din åsikt.

6.Kontakta ditt distriktsfullmäktige (inom Svea och Solidar)
De förtroendevalda i distriktet är de som kan föra din talan vidare. Kontaktuppgifter till din distriktsordförande kan du få från föreningskansliet.

7.Skriv en motion
Skriv och motivera vad du tycker bör ändras. Motionen diskuteras först på distriktsstämman (i Svea och Solidar) innan beslut tas på den årliga föreningsstämman. Underteckna motionen med ditt namn, medlemsnummer och adress.

8.Gå på distriktsstämman (i Svea och Solidar)
Här kan du prata för din motion, rösta på inkomna förslag till förtroendevalda, ta del av andras motioner och få information om vad som är på gång inom ditt distrikt m.m.

9.Skriv ett brev till styrelsen
Kontakta föreningens styrelse om du har frågor som rör större strategiska eller ekonomiska frågor.

10.Delta i Coop Medlemspanel
Varje år arrangeras flera medlemspaneler via coop.se. Coop Medlemspanel är digitala enkäter innehållande medlems- och konsumentfrågor. Här får alla medlemmar chans att medverka. Resultaten från undersökningarna brukar presenteras i rapporter och även uppmärksammas av media.


/Hanna

torsdag 3 mars 2011

Tidningsrubriker




DN 15 februari: "Nu är det ekomat som gäller."

DN 27 februari: "Minskad rusning efter ekomat."


Tycker ni också det som skrivs om ekologisk mat är förvirrande ibland?
Det är färska rapporter hit och nya undersökningar dit... Och ibland tycks de säga emot varandra. Det gäller att se vad källan kommer ifrån och försöka reda ut alla siffror.

KRAVs rapport berättar att försäljningen av KRAV-märkta varor ökade med 11 procent 2010. Och de skriver också om att antalet KRAV-certifierade lantbrukare ökade med 400 förra året, 2010, och är i dag uppe på över 4 000. Därmed utgör de drygt 5 procent av alla svenska lantbruk.

Två veckor senare har tydligen Länstidningen i Södertälje frågat Saltå Kvarn hur det går med deras försäljning. De rapporterar att deras omsättning minskade 2010. Och TT utvecklar detta med att fråga Coop och ICA hur deras försäljning av eko-varor ser ut.

"- Det ökar inte riktigt lika mycket som tidigare. Det har bromsat upp, säger Per Rosengren, direktör för hållbar utveckling på KF Coop."

(Detta skulle jag vilja fråga Per mer om. Kanske återkommer om det.)

Det är alltså själva takten på försäljningsökningen som inte pekar lika spikrakt uppåt längre. 2009 pekade pilen på 18 procent. 2010 på 11 procent.

Vi hoppas att pilen inte kommer fortsätta dala.
Här är 10 skäl varför vi satsar på ekologiskt!

Ps: Coop är fortfarande bäst på ekologiskt! Tack alla ni som handlar ekologiskt hos oss!

/Hanna


tisdag 22 februari 2011

Glada grisar och glada konsumenter?


Det är mycket debatt kring grisar just nu.

Grisar som kastreras utan bedövning, för att det är billigare för oss konsumenter.
Hundratals svenska grisuppfödare som tvingas lägga ner sin verksamhet på grund av att vi köper kött från bl.a. Danmark och Tyskland.
Svenska grisuppfödare som rasar och kräver lika villkor.
Och så vidare...

Coop skickade nyligen ut ett pressmeddelande om att vi gillar svenska grisar.
"- Drygt 75% av det färska griskött vi säljer i någon form har svenskt ursprung. Kunder som vill stötta svenska producenter är mycket välkomna att handla svenskt kött i våra butiker, säger Per Rosengren, direktör för hållbar utveckling på KF och Coop."

Coop satsar nu också stort på ursprungsmärkning.
"För att kunderna ska kunna göra medvetna val är en tydlig märkning väldigt viktig, både när det gäller innehåll och ursprung. Därför märks redan idag Coops egna varumärkens charkprodukter med ursprung. Det är en märkning som går längre än myndighetskraven."

Coop tar ansvar för att:

  • förtydliga ursprungsmärkningen på våra egna varumärken, vilken redan idag går utöver lagkrav.
  • kräva av de leverantörer som idag inte ursprungsmärker, att även de inför en tydlig ursprungsmärkning så att konsumenterna kan göra medvetna val.
  • fortsätta utveckla vårt sortiment utifrån våra medlemmars behov och efterfrågan som till exempel närproducerat, krav på djuromsorg eller efterfrågan på ekologiska alternativ.
  • vara aktiv i dialogen med alla våra intressenter. I detta fall inte minst med LRF.

Det debatteras dessutom om sushi just nu. Naturen klarar sällan av när en exotisk delikatess blir så pass inne att alla ska äta av den jämt, året om, dygnet runt.

Jag slår ett slag för Coop Änglamarks ekologiska kött och ekologiska lax.
Och både du själv, din plånbok och miljön mår bättre av att du ser det som en delikatess!

Håller du med?

/Hanna

onsdag 16 februari 2011

Ekologiskt, tacos och MEDLEMSFEST!

Igår skrev DN om försäljningen av ekologisk mat i Sverige. Runt en miljon svenskar handlar ekologiska produkter i dag! Fantastiskt!

Trots högre pris väljer allt fler svenskar att handla ekologiskt. En färsk rapport visar att försäljningen av Kravmärkt mat ökade med 11 procent i fjol. ”Konsumenterna har talat sitt tydliga språk”, säger Katarina Wolf, chef för marknadskommunikation på Krav.

Men försäljningen av Kravprodukter står fortfarande bara för 4–5 procent i dagligvaruhandeln. Målet för Krav är 100 procent. Och om fler handlar ekologiskt så kommer även priserna att sjunka. Alla konsumenter är delaktiga i denna utveckling.

>>Läs hela artikeln här!

Denna vecka är det återigen Taco-veckor på Coop med halva priset för medlemmar på utvalda taco-varor! Tyvärr tror jag inte att halva priset gäller på Änglamarks ekologiska taco-varor. Men testa dem ändå - det finns tortilla chips, spice mix och salsa! Gott!

Och här hittar kan man tacksamt hämta smarriga tacosrecept!

Och på lördag den 19 feb är det MEDLEMSFEST i alla våra Coop Konsum-butiker mellan kl 11-14! I flera butiker kommer våra ambassadörer vara på plats och prata om medlemsåterbäringen, Coops varumärke Mat från regionen och om våra distriktsstämmor!

Så håll utkik efter oss på lördag!

/Hanna

fredag 11 februari 2011

Nyheter!

Det blev ju helt tyst här i två veckor! Vi ber om ursäkt för denna bloggtystnad – men vi vill meddela att det snart kommer hända grejer! Vi jobbar just nu med ett nytt projekt tillsammans med Konsumentföreningen Svea och Väst. Tillsammans ska vi skapa en helt ny blogg, ett helt nytt kapitel – med nytt proffsigt utseende och nya friska fläktar!

Temat för bloggen kommer ni att känna igen: Hållbar livsstil – med fokus på mat, Coops butiker och våra medlemmars vardag.

Det kommer handla om tigerräker och tigande konsumenter, om vardagen för en Fairtrade-producent och om vardagen för en fembarns-mamma (eller pappa), om gigantiskt stora miljöprojekt till problemet med att plastpåsarna på fruktavdelningen är så svåra att öppna.

Och mycket mycket mycket mer!


Bloggen kommer att byggas av en webbyrå och lanseras så fort vi känner oss redo.
Då kommer denna blogg att avslutas, med vidare hänvisning till den nya.


Och fram till dess, in i april, så kommer denna blogg att bakas om en del. Vi hoppas att ni har överseende med det. Vi kommer bl.a. skriva en del inför föreningarnas kommande stämmor – diskutera heta ämnen och intressanta motioner.


Tills vidare bjuder vi på lite film:



Och ni glömmer väl inte bort att det är Alla hjärtans dag på måndag?
Om det ska köpas rosor denna dag så är det såklart bäst med Fairtrade-märkta.
Skriv på Fairtrade i Sveriges namninsamling!


Ha en fantastisk helg!

/Hanna

tisdag 25 januari 2011

Vill du få bättre koll på eko?

Har ni läst i Solidarbladet eller på Facebook om vår föreläsning om ekologi den 17 februari?

På ekocentrum i Malmö, torsdagen den 17 februari kl 17-20, bjuder vi in alla intresserade till ett kostnadsfritt föredrag. Kom dit och få svar på frågor så som:

Vilka är kriterierna för ekologisk produktion?
Vad skiljer ekologisk odling från konventionell?
Vad är skillnaden mellan närproducerat och ekologiskt?

Anmäl dig senast den 10 februari till:
Frida Persson på frida(at)solidar.se eller 0735- 10 81 42

Vi bjuder på ekologisk fika!

Om du efter föredraget vill arbeta som ekoambassadör för Solidar och Coop är du välkommen i vårt ambassadörsgäng! Under kvällen kommer vi att berätta mer om vad det innebär att vara ambassadör. Vi behöver ambassadörer i alla åldrar - så länge du brinner för ekologi!

/Hanna

onsdag 19 januari 2011

Sivert Citron och Kerstin Appelqvist

Konsumentföreningen Stockholm har just lanserat en rolig fortsättning på deras "Släng inte maten"-kampanj!

Ett gäng frukter och grönsaker har fått agera i serien "Matkriget", där Sivert Citron och Kerstin Appelqvist är huvudroller. Filmerna är tänkta som skolmaterial för att väcka diskussionen bland ungdomar under och efter lektionstid.

Hjälp till att sprida budskapet ni med! Vi måste alla se till att minska matavfallet i samhället. Det är något som alla tjänar på.




Sivert var citrussoldat i matkriget. Han har sett mat slängas i onödan. Nu går han hos psykolog Appelqvist för att prata om sina svåra minnen.

De kommer släppa ett nytt avsnitt varje vecka. Du hitta dem på Släng inte maten - sajten.

Läs dagens DNs artikel om kampanjen - "Barnfamiljer kastar mat för tusenlappar".

Ännu mer kan du läsa i Louise Konsumentkoll.


Jag tycker förresten att det är lite skoj att Stockholmarna har gjort Sivert till en Göteborgare.

/Hanna

tisdag 11 januari 2011

Att vinna på återvinning



Tömma, rengöra, förvara, dela upp, bära ut, sortera rätt...
Och fatta vad som ska ligga var.
En massa obetalt jobb till ingen nytta?

Vi svenskar är jätteduktiga på återvinning om man jämför med andra länder.
Det ska vi vara stolta över. Och för många av oss har det blivit en naturlig del av "gå-ut-med-soporna". Det är inte bara de mest hängivna "miljömänniskorna i näverskor" (en definition vi myntat här på kontoret) som kånkar ut kassar med gamla förpackningar till källsorteringen i ur och skur.

Jag tycker det är ett fantastiskt arbete vi gör! Till och med Robyn sopsorterar under köksbordet (ska se om jag hittar den YouTube-länken senare). Vi vill bidra till ett bättre samhälle, en bättre natur, en bättre värld...och vi vill känna oss duktiga!

Då är väl det minsta man kan begära lite tydlig och enkel information!?
Återvinning måste vara ENKELT! Minsta frågetecken och krångel så sjunker engagemanget snabbare än du hinner säga brödrost.

Kommunikation är som alltid A och O. I följande inlägg kommer vi ta upp en del spörsmål som är i behov av att redas ut. (Ja, det är osexigt... Men vi gör allt för er, kära läsare.)


Fråga 1: Är det inte slöseri att diska ur förpackningar innan de återvinns?
Energiåtgången för att diska ur förpackningarna borde väl äta upp miljönyttan med återvinningen?

Svar 1:
Nej,
så mycket energi går det inte åt för att rengöra en förpackning. För att inte slösa energi är det naturligtvis bra att inte rengöra förpackningarna under rinnande varmvatten. Förpackningarna behöver inte heller vara kliniskt rena, det räcker med att ta bort det värsta för hygienens skull. Många förpackningar räcker att bara tömma och skaka ur. Det är de som innehåller kladdiga matrester som behöver en noggrannare rengöring. >> Läs mer här!

Det handlar om att det inte ska stinka i din lägenhet/ditt hus och inte stinka alltför mycket i källsorterings-containrarna så att det drar till sig ofrivilliga husdjur. Samt att återvinningsprocessen inte ska försvåras.

Fortsättning följer.

/Hanna

måndag 3 januari 2011

Bli mer fyrkantig!


Förpackningar är intressant!
Det är fascinerande vilken enorm skillnad form och material kan göra!

Sydsvenskan skrev i måndags om hur konservburkar slukar dubbelt så mycket energi än pappersförpackningar. Saltå Kvarn har alltid fina och färgglada förpackningar, men de har valt den runda konservburken till sina kikärtor. Zetas ekologiska kikärtor kan man köpa i pappersförpackning, och de kan minska ner antalet lastbilar till hälften bara för att de har valt den fyrkantiga formen framför den runda. Papperskartongen kan du dessutom platta ihop när du ska återvinna den. (Frågan om dessa ska rengöras innan dess eller ej kommer i nästa blogginlägg.)

Platta paket...det är ju något som IKEA kom på för ett tag sen... Och det är ju något som alla tjänar på. (Jag tycker dock IKEA kunde använda sig mer av tåg i sina transporter precis som Coop.)

Och visst känns det lite märkligt hur mer förpackningar runt livsmedel kan göra gott för miljön. Detta menar forskare på Lunds universitet.
>> Läs mer här!

>> Läs också om förpackningar och matsvinn i Louise Konsumentkoll.


Ha en trevlig Trettondagsafton!
/Hanna

Medlem i Konsum

Vi börjar det nya året med lite nostalgi och galenskap:

Något annat som är lite skoj är när man går in på coop.se och testar den nya Pengamaskinen.
Prova att fylla i 0 vuxna, 0 barn och 2 husdjur.
En katt och en hund kan få tillbaka 158 kr om året! Men de måste ha ett Coop MedMera-kort (som jag antar är husses eller mattes)!

Nästa inlägg kommer att handla om källsortering och återvinning, baserat på intressanta artiklar i Sydsvenskan idag.

/Hanna