onsdag 30 juni 2010

Fred och kärlek!

Idag bär det av till Borlänge! Jag och två av Solidars ambassadörer, Marika och Erik, sätter oss på tåget upp om två timmar! Förhoppningsvis ska jag kunna blogga däruppifrån och berätta vad vi gör i festivaltältet och på Barnens Peace & Love.


Coop har slängt in ett extra medlemserbjudande på Peace & Love såhär dagarna innan ifall någon av er är sugna på att åka upp över en dag - 320 kr rabatt på 1-dagarsbiljett om du har Coop MedMera-kort!

Ha det fantastiskt i sommarvärmen var ni än är!

/Hanna

måndag 28 juni 2010

Nya sköna Bokus


Bokus lanserade en ny och uppfrächad hemsida i torsdags.


En ny webbutik med nya funktioner, ny design och framförallt en effektivare sökmotor som gör det enklare att söka bland deras 6 miljoner böcker.
Nu ska det vara lättare för dig att kolla in topplistor, hitta alla nya och kommande titlar, hitta bra paketerbjudanden, provläsa, se bokvideos och dela med dig till sociala medier.

In och kika!

/Hanna

onsdag 23 juni 2010

Jojo!




Skånetrafikens Jojo Sommarkort har ju faktiskt redan börjat gälla (15 juni-15 augusti). Så det är väl på tiden att jag tipsar om hur bra det kortet är - billigt, om man åker mycket runt i Skåne i sommar, klimatsmart och smidigt!
Och - du kan köpa kortet i alla Coop-butiker i Skåne!

Kortet är opersonligt - så dela med dig! Och tar du med två barn under 7 år så åker de gratis!


Nu vill jag önska er alla en Trevlig och Gemytlig Midsommar!
Ta det lugnt och fint på vägarna! (Åk tåg eller buss!)

/Hanna

måndag 21 juni 2010

Noga utvalt av stora och små


Att skriva om godis en måndag känns liksom lite fel, men jag var inne på Sjölunda Gård Ekogrossistens webbsida, de som gör Ekorrens ekologiska smågodis och kexchoklad som du kan handla på Coop, och jag måste dela med mig av det jag läste där:

"I mars och april började både innehåll och förpackningar ta form. I maj tog vi (amatörmässigt har vi förstått senare) våra skisser i ena handen och vårt blandgodis i den andra och tågade upp till de stora butikskedjorna. Någon färdig produkt hade vi ju inte att visa upp …

I juni återkom Coop och sa att de minsann letat efter roligt ekogodis men inte hittat något - förrän nu. I den stunden älskade vi Coop! Faktum är att de var modigast och vågade satsa på en helt ny produkt från ett helt nytt och okänt litet företag."


Läs fortsättningen här!


Jag tycker det är skoj att Coop var med och såg till så att det idag finns ett ekologiskt godis-alternativ i hyllorna.

Man vill helst inte veta hur mycket jox det finns i smågodis som vi svenskar är så bra på att proppa i oss. Ekologiskt godis smakar precis lika gott, och du slipper få i dig syntetiska färg- och smakämnen, konserveringsmedel och sötningsmedel, smakförstärkare, härdade fetter och genmodifierade grödor...

Jag hoppas att det snart kommer ännu mer eko i godishyllorna.

/Hanna

fredag 18 juni 2010

Fotboll, bröllop och kärlek till alla



Jag kan inte så mycket om den brittiska biståndsorganisationen Oxfam. Men jag hittade denna sida som är någon form av kampanj under fotbolls-VM där vem som helst kan ladda upp en film där du dribblar och håller en boll i luften. Don't drop the ball on aid!

"Football connects people all around the world. And this year, we’re looking to turn all of that passion into something genuinely world-changing.Your keepy-uppys will form part of an amazing video chain, linking people worldwide who care enough to kick off and fight poverty.[...] We’ll show your videos to world leaders at the UN’s Millennium Development Goals (MDGs) conference in New York in September."

(Sen har Shakiras VM-låt Waka Waka snurrat runt konstant i mitt huvud hela veckan! Man blir glad!)

Förutom fotbollsyra så är det ju också bröllopsyra på gång. Och Coop har hakat på tåget med passande
bröllopsrecept - bakelser, mojitosorbet och mums! Och KF har tagit fram en alldeles egen bröllopspresent till kronprinsessparet.

Kärlek till alla!

(Och vuvuzelas leder till betydligt mer hat än kärlek. Bort med dem!)

/Hanna

onsdag 16 juni 2010

En klimat-tomat?



Efterfrågan bland konsumenterna är stor när det gäller information kring matens klimatpåverkan. Av de tillfrågade i en undersökning gjord av Naturvårdsverket i september 2009 så ansåg 92 procent att en märkning skulle vara bra.

Och tre av fyra konsumenter vill kunna välja mat med lägre klimatpåverkan, visar en undersökning som gjorts av YouGov.

Bra konsumenter! tänker jag.


Arbetet med att ta fram en klimatcertifieringen för svenska livsmedel påbörjades av KRAV och Svenskt Sigill för tre år sedan.
Igår, den 15 juni, var det äntligen klart - certifieringssystemet för klimatsmarta livsmedel presenterades på ett seminarium i Stockholm (med många intresserade journalister).

Jag tror man övervägde att skapa en helt egen klimatmärkning först - men det finns tillräckligt många märken att hålla reda på idag. Så istället har man bakat in klimatkriterier i den befintliga märkningen.

Bra certifieringsfolk! tänker jag.

Detta kommer kanske inte riktigt ske på ett nafs, men både KRAV och Svenskt Sigill avser att successivt bygga in klimatkriterierna i sina redan etablerade märken.

Det är livsmedel som producerats med låga utsläpp av växthusgaser som kan bli klimatmärkta. Om till exempel tomater ska bli klimatmärkta så måste växthusen vara väl isolerade och värmas upp med förnybara bränslen.

>> Läs mer om klimatmärkningen.

>> Mat som redan är certifierade.

/Hanna

måndag 14 juni 2010

Gday mate!


Hertz, hyrbilsfirman som är med i Coop MedMeras premieprogram, och som tänker väldigt mycket på miljön, har tydligen fixat en samåkningstjänst som heter Roadmate. Där kan ni försöka hjälpa till att fylla de bilar som reser runt på vägarna i sommar. Kan vara bra om man behöver ta sig till en festival, konsert eller släktkalas ute i obygden - vem vet, kanske är ni flera som ska dit samma dag? Gå in och kolla!


Att samåka är ju som bekant både bättre för miljön och billigare. Lägg sedan till äventyrligare, socialare, snabbare och roligare..? Jag hade nog provat om man var två och skulle nånstans...

Jag ska ingenstans just nu...

Tyvärr.

Men snart! (Men då blir det nog tåg.)

Ett annat tips är Hertz Freerider, som är helt gratis!

/Hanna

fredag 11 juni 2010

Lite färg från ett grått Malmö

Vad är detta för sommarväder?
Här kommer äntligen lite bilder från Tosselilla i söndags! Färglada bilder som piggar upp och påminner om att solen faktiskt lyste litegrann förra helgen i alla fall...




Jag provar en ny blogg-mall för tillfället. Vi får se om den blir kvar eller utvecklas ytterligare.

Hoppas ni får en härlig helg!



/H

onsdag 9 juni 2010

En kinesisk krigarapa

(Min egen bild från Costa Rica-resan förra året)

Jag hittade en ny blogg idag: Kung Markattas blogg. En massa goda recept och dessutom en riktigt snygg sida (blir lite avis)!

Kung Markatta har funnits länge. Sedan 1983 för att vara exakt. Och de har idag en massa ekologiska och Fairtrade-märkta produkter i butikerna.

Men jag har alltid undrat vad namnet kommer ifrån. Och bilden i loggan på en samuraj?

Så nu har jag forskat lite:

Kung Markatta (även känd som Sun Wukong eller Apkungen på svenska) är en apa född ur en magisk sten. Han har en inflytelserik roll i Färden till Västern (en klassisk kinesisk roman utgiven 1592 på en sisådär 3000 sidor). Han är tydligen både odödlig och kung över Blomfruktberget. Minsann!

Den animerade filmen om Kung Markatta sändes minst tre gånger i Sverige under tidigt 80-tal, i kortare versioner. Hans Alfredsson var berättarröst. Jag är för ung för att minnas det.

Så nu vet vi det! (Tack Wikipedia.)
Men varför de valde en kinesisk krigarapa som namn förtäljer dock inte historien...


Och i Malmö har vi eko- och Fairtrade butiken Astrid & Aporna. Vad är grejen med dessa apor??

/H



måndag 7 juni 2010

Panta för kossorna


Jag läste något hemskt i en skrift från Trafikverket som låg på min hallmatta häromdan. Jag hade ingen aning om att drygt två tusen kor får i sig splitter från aluminiumburkar som hamnat i deras foder, vilket trasar sönder deras magar och plågar kossorna till döds, varje år.

Varför har aluminium hamnat i deras foder? Jo därför att människor kan vara idioter som vevar ner bilfönstren och kastar ut burkar längs med vägarna. Bönderna gör vad de kan för att städa undan före skörden, men burkarna är lätta och blåser in på åkrarna. Skördetröskan splittrar aluminiumburkarna till sylvassa bitar som blandas i ensilaget.

Jag blir så arg och ledsen av sånt!

Snälla mänskligheten:
1)
Kasta inte skräp i naturen. Vägrenen är också natur.

2) Panta era burkar i Coops butiker och tryck på Biståndsknappen!

Då gör du en god gärning för:
- svenska kossor
- svensk natur och stadsmiljö
- klimatet, pga sparad energi via återvinning av aluminium och plast
- Vi-skogens arbete kring Viktoriasjön i Afrika
- Kooperation Utan Gränsers arbete i utvecklingsländer

De kommande två veckorna kommer Solidar ha våra utbildade Biståndsambassadörer ute i butikerna och informera om Biståndspantknappen i en stor Panta Rättvist-kampanj. Det ska sättas upp affischer i alla Coop-butiker med hur mycket som samlats in under 2009 i just din butik. Håll utkik efter dem!

Sammanlagt samlades det in 6,4 miljoner kronor i Sverige 2009, enbart genom Biståndsknappen. (Och detta är en pyttedel av den totala pantsumman som folk pantar för, så 6,4 miljoner skulle kunna bli så mycket mer om fler valde den gula knappen oftare.)

/H

fredag 4 juni 2010

Glada grisar i dalarna

Vinnarna av Sveriges största miljöpris, Änglamarkspriset, blev i år Anders och Maria Engvall på Forsa gård i Säters kommun, Dalarna. Läs mer om vinnarna och deras glada grisar här! Stort grattis säger vi! Och tack till alla er som har varit med och röstat!


(Filmat av Adam Svensson på Konsumentföreningen Stockholm.)

I
Louise konsumentkoll-bloggen, som just nu är på plats i Kungsträdgården, kan ni vara med och rösta i Dilemmat! Vad föredrar du - ekologiskt eller närproducerat?

Solen skiner och studenterna viner!
Hoppas ni skaffar er en trevlig helg!
(I så fall ses vi på Tosselilla!)

/H




onsdag 2 juni 2010

Veckans händelser

Smaka på Stockholm
Om du råkar befinna dig i Stockholm idag eller fram till på söndag så måste du ta en sväng till Kungsträdgården. Där har Konsumentföreningen Stockholm och Coop ordnat en
Änglamarkspaviljong under evenemanget Smaka på Stockholm. Änglamarkspaviljong låter riktigt mysigt tycker jag!
Men de ska också ha en blöjbytarhörna intill, så man undrar lite hur det kommer dofta... =)



Änglamarkspriset 2010
Imorgon, den 3 juni, kommer min kollega Dan åka upp till huvudstaden för att vara med under prisutdelningen av
Änglamarkspriset 2010. Kl 15:30 meddelas vem som i år har röstats fram som vinnare, vars insatser har förbättrat djuromsorgen i svenskt lantbruk.









Världsmiljödagen
Är på lördag den 5 juni. Vad händer då? Jag har ingen aning. Men jag googlade lite och det händer tydligen någonting i Helsingborg i alla fall.


Vi på Solidar spar oss till:

Familjedagen på Tosselilla Sommarland
På söndag har vi, tillsammans med Coop, abonnerat hela Tosselilla Sommarland! Har ni sett mina gigantiska affischer i Coops butiker? Biljetterna för 50 kr styck har sålt som smör i solsken och nu hoppas vi verkligen att det blir ordentligt med solsken på söndag så att alla 10 000 besökare får en riktigt fin nationaldag! (Förra gången vi var där, 2008, så ösregnade det hela dagen, men alla verkade glada för det. Jag tror man är glad på Tosselilla oavsett väder.)
Vi kommer bland annat att bjuda alla medlemmar på Fairtrade-choklad och eko-bananer!

Jag hoppas vi ses där!

/H