onsdag 9 juni 2010

En kinesisk krigarapa

(Min egen bild från Costa Rica-resan förra året)

Jag hittade en ny blogg idag: Kung Markattas blogg. En massa goda recept och dessutom en riktigt snygg sida (blir lite avis)!

Kung Markatta har funnits länge. Sedan 1983 för att vara exakt. Och de har idag en massa ekologiska och Fairtrade-märkta produkter i butikerna.

Men jag har alltid undrat vad namnet kommer ifrån. Och bilden i loggan på en samuraj?

Så nu har jag forskat lite:

Kung Markatta (även känd som Sun Wukong eller Apkungen på svenska) är en apa född ur en magisk sten. Han har en inflytelserik roll i Färden till Västern (en klassisk kinesisk roman utgiven 1592 på en sisådär 3000 sidor). Han är tydligen både odödlig och kung över Blomfruktberget. Minsann!

Den animerade filmen om Kung Markatta sändes minst tre gånger i Sverige under tidigt 80-tal, i kortare versioner. Hans Alfredsson var berättarröst. Jag är för ung för att minnas det.

Så nu vet vi det! (Tack Wikipedia.)
Men varför de valde en kinesisk krigarapa som namn förtäljer dock inte historien...


Och i Malmö har vi eko- och Fairtrade butiken Astrid & Aporna. Vad är grejen med dessa apor??

/H



2 kommentarer:

  1. Hej!

    Vad roligt att du gillar våran blogg. Om du även tittat runt lite på vår hemsida hade du kunnat hitta bakgrunden till vårt namn Kung Markatta. Vi ser Kung Markatta som en symbol för att man kan förändra sitt eget liv till det bättre, och att man samtidigt kan hjälpa andra till att förbättra sina. Kung Markatta är en sympatisk sagoapa som på sitt eget sätt vill hjälpa mänskligheten. Ett passande val tycker vi fortfarande!
    http://www.kungmarkatta.se/default.asp?id=24

    Med vänlig hälsning Sofia från Kung Markatta

    SvaraRadera
  2. Hej Sofia!
    Ja, så bra! Jag kikade bara runt lite snabbt på er hemsida men hittade inte att ni skrivit om legenden då. Och jo, det låter ju ganska passande ändå. =)
    Jag tycker er sida är riktigt bra, innehållsrik, uppdaterad och snygg! Bra jobbat!

    Mvh
    Hanna

    SvaraRadera