måndag 7 juni 2010

Panta för kossorna


Jag läste något hemskt i en skrift från Trafikverket som låg på min hallmatta häromdan. Jag hade ingen aning om att drygt två tusen kor får i sig splitter från aluminiumburkar som hamnat i deras foder, vilket trasar sönder deras magar och plågar kossorna till döds, varje år.

Varför har aluminium hamnat i deras foder? Jo därför att människor kan vara idioter som vevar ner bilfönstren och kastar ut burkar längs med vägarna. Bönderna gör vad de kan för att städa undan före skörden, men burkarna är lätta och blåser in på åkrarna. Skördetröskan splittrar aluminiumburkarna till sylvassa bitar som blandas i ensilaget.

Jag blir så arg och ledsen av sånt!

Snälla mänskligheten:
1)
Kasta inte skräp i naturen. Vägrenen är också natur.

2) Panta era burkar i Coops butiker och tryck på Biståndsknappen!

Då gör du en god gärning för:
- svenska kossor
- svensk natur och stadsmiljö
- klimatet, pga sparad energi via återvinning av aluminium och plast
- Vi-skogens arbete kring Viktoriasjön i Afrika
- Kooperation Utan Gränsers arbete i utvecklingsländer

De kommande två veckorna kommer Solidar ha våra utbildade Biståndsambassadörer ute i butikerna och informera om Biståndspantknappen i en stor Panta Rättvist-kampanj. Det ska sättas upp affischer i alla Coop-butiker med hur mycket som samlats in under 2009 i just din butik. Håll utkik efter dem!

Sammanlagt samlades det in 6,4 miljoner kronor i Sverige 2009, enbart genom Biståndsknappen. (Och detta är en pyttedel av den totala pantsumman som folk pantar för, så 6,4 miljoner skulle kunna bli så mycket mer om fler valde den gula knappen oftare.)

/H

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar