onsdag 16 juni 2010

En klimat-tomat?



Efterfrågan bland konsumenterna är stor när det gäller information kring matens klimatpåverkan. Av de tillfrågade i en undersökning gjord av Naturvårdsverket i september 2009 så ansåg 92 procent att en märkning skulle vara bra.

Och tre av fyra konsumenter vill kunna välja mat med lägre klimatpåverkan, visar en undersökning som gjorts av YouGov.

Bra konsumenter! tänker jag.


Arbetet med att ta fram en klimatcertifieringen för svenska livsmedel påbörjades av KRAV och Svenskt Sigill för tre år sedan.
Igår, den 15 juni, var det äntligen klart - certifieringssystemet för klimatsmarta livsmedel presenterades på ett seminarium i Stockholm (med många intresserade journalister).

Jag tror man övervägde att skapa en helt egen klimatmärkning först - men det finns tillräckligt många märken att hålla reda på idag. Så istället har man bakat in klimatkriterier i den befintliga märkningen.

Bra certifieringsfolk! tänker jag.

Detta kommer kanske inte riktigt ske på ett nafs, men både KRAV och Svenskt Sigill avser att successivt bygga in klimatkriterierna i sina redan etablerade märken.

Det är livsmedel som producerats med låga utsläpp av växthusgaser som kan bli klimatmärkta. Om till exempel tomater ska bli klimatmärkta så måste växthusen vara väl isolerade och värmas upp med förnybara bränslen.

>> Läs mer om klimatmärkningen.

>> Mat som redan är certifierade.

/Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar