måndag 30 augusti 2010

Tävla på solidar.se


Du har väl inte missat den pågående tävlingen på www.solidar.se?
Vinsten denna gång är DVD-sällskapsspelet Planet Earth!

Klicka här för att tävla!
/Hanna

fredag 27 augusti 2010

Henke Larsson klipper till med saxen!

Och så var Landskronas finaste och bästa matbutik invigd!
Jag har aldrig varit med om en butik som satsar så mycket på staden den befinner sig i!
Önskar nästan man bodde i Landskrona nu!



Solen sken!


Solidars vd Eva-Britt Brunsmo strålade!


Kommunalråd Torkild Strandberg briljerade.


Henke Larsson bjöd på stjärnglans.


Kunder och medlemmar lyste inte med någon frånvaro.


Och mest av allt glänste alla glada Coopianer!

Briljant! säger jag. Och jag önskar stormarknadschef Anders Ekelund och hans medarbetare all lycka med vårt sprillans nya Coop Forum!

/Hanna

onsdag 25 augusti 2010

Nu händer det grejer!

Så mycket att skriva om nu!

Har du till exempel sett Coops nya samarbete med Telia? Oslagbara medlemserbjudanden som främst är riktade till familjer och ungdomar!

Och idag såg jag att alla Coops bagerier nu bakar KRAV-märkt bröd! Gott!

Och imorgon öppnar äntligen COOP FORUM I LANDSKRONA!
Jag var där och kikade idag. Kolla här på alla fantastiskt fina hyllplan som väntar på er!


Stormarknaden är verkligen superfin! Imorgon, torsdag, klockan 10 öppnas portarna, och ingen mindre än Henke Larsson inviger! Här kan du se alla öppningserbjudanden! Och du hittar en karta dit här! Blir bilder från öppningen på fredag!


Och här kommer ett par bilder på Bokus Bokbuss som jag hann besöka på Gustav Adolfs Torg idag. Visst är den fin!





/Hanna

måndag 23 augusti 2010

Sex laxar i en laxask

Eller i alla fall fyra. Och inplastade fyrkanter i ett såntdär paket istället för askar. Men billigt är det. I alla fall det erbjudande jag fick idag i min mail - Veckans Butikserbjudande i min Coop Konsum - Frysta Stillahavs-laxfiléer, 29:90 styck.

Och de är MSC-märkta, Marine Stewardship Council. Den blå loggan med en vit fisk på.
En tydlig och bra märkning tycker jag; Denna lax är fiskad med hållbara fiskemetoder. Den fiskas i rätt ålder. Det har inte fiskats upp några delfiner eller sköldpaddor av misstag. Den har fiskats i vatten där det finns tillräckligt mycket fisk kvar. En märkning som alla kan haja.. (höhö).

Fast ni kanske enbart äter på Malmöfestivalen i veckan? I år är inte Solidar på plats, men jag kan rekommendera Baristas festival-servering. Om du har fått hem senaste Solidarbladet så finns där en rabattkupong på baksidan, till Baristas egna ekologiska smoothies. Måste testas! Klipp ut kupongen och ta med den hit!


Vill du också få Coops butikserbjudanden i din mail? Klicka in här!

/Hanna

fredag 20 augusti 2010

Heja Bokus!


Bokus har gett sig in i kurslittartur-kampen! Varje ny termin kämpar bokhandlarna om att få ta del av studenternas CSN-pengar, och menar att de är billigast.

I år är det Bokus som är strået vassast. Lycknis påstår sig fortfarande vara billigast, men icke.
Bokus har pressat priserna och tagit fram en prisgaranti på all kurslitteratur. Om du handlar mellan 11/8-30/9 och hittar billigare kursböcker någon annanstans får du mellanskillnaden tillbaka hos Bokus.

>> Till Bokus Student-sida!


En annan kul grej är att Bokus har en egen Bokbuss, som just nu turnerar i Sverige!
I bussen finns 100 av de populäraste kursböckerna.


Den 24-25 augusti kommer den till Malmö!

Och den 26-27 augusti kommer den till Halmstad!

Jag måste nog besöka dem i nästa vecka och ta lite bilder!
Den verkar ju jättefin! Kolla på Bokus Facebook-sida!

>> Och i denna tävlingen kan du vinna all din kurslitteratur! Vilken dröm!


Glöm inte ditt MedMera-kort när du handlar!

/Hanna

onsdag 18 augusti 2010

Testa Camino gratis!


Nu är nya Solidarbladet ute i stugorna (tillsammans med Mersmak), och ett av de nya medlemserbjudandena är ett gratisnummer av Camino - magasinet för hållbar livsstil!

Det började med ett gäng eldsjälar med en galen idé. Drygt tre år senare finns 17 nummer av magasinet Camino - en gedigen samling med inspirerade personer, tekniska möjligheter och framtidsvisioner om det hållbara samhället.


Är du medlem i Solidar? Så bra! Klicka in här >> caminomagasin.se/prenumerera

Ange koden "FRI CAM KFSOL" och välj prenumerationstyp "annan".

Eller SMS:a "FRI CAM KFSOL" + namn, adress, (e-post) till 71160.


Trevlig läsning!

/Hanna

måndag 16 augusti 2010

Coop Forum landar i Landskrona

4:15 satte mitt alarm igång imorse. Det är rekord för en "vanlig jobbdag".

Kl 6 var vi installerade på Landskrona tågstation och hade mängder med frukostpåsar att packa.
Varför detta tidiga spektakel? - Därför att Coop Forum öppnar i Landskrona den 26 augusti!

-Äntligen!, sa många glada tågresenärer.

(Men dagar som dessa känns det tråkigt att vi inte kan ha ekologiskt och Fairtrade att dela ut i samma mängder. Fyffes omärkta bananer har jag tyvärr inte så stort förtroende för...)

Här kommer bilder!












/Hanna

onsdag 11 augusti 2010

Bankomat? Nej matbank!

Nu härmar jag DNs sätt att tillverka nyheter och plockar upp en gammal nyhet som TV4 visade i april:




Matbanker finns alltså i 18 länder i Europa, men inte i Sverige.
(Läs mer i Sveriges Radios artikel och på European Federation of Food Banks.)
Jag kan förstå att det kan vara ganska meckigt att få det att fungera. Och att det inte alltid är så lätt som det verkar. Det finns tyvärr många sätt att missbruka systemet att "gammal mat" skänks bort, varför det krävs ett genomarbetat och pålitligt system för hur varorna tas om hand. Och sånt kostar tid och pengar. Som allting annat.

Men om konceptet har funkat i England i 15 år ( Fare Share) och i Tyskland i 17 år (Berliner Tafel), tack vare en massa fantastiska volontärer, så bör det väl ändå finnas en chans att det även kan fungera i Sverige? Kom igen!


Något som jag definitivt tycker att Coop bör satsa på är att, i de butiker som har ett större kök, börja ta tillvara på frukt och grönt och annat som kunderna väljer bort på grund av skönhetsfel och istället tillaga dem i lunch-restauranger. Jag har hört om Ica-butiker som lyckats bra med detta. Samma kvalitet, samma smak, och inget som kastas.

Kom igen!

/Hanna

måndag 9 augusti 2010

Gamla men viktiga nyheter


I fredags toppade Dagens Nyheter ekonomidelen med rubriken ”Barnarbete i fabrikerna” intill en stor bild på en Coop-affär. Och många tidningar landet över hakade på utan att blinka.
Vad bra! Äntligen har någon journalist läst KFs Verksamhetsberättelse och Hållbarhetsredovisning 2009, som kom ut för snart ett halvår sen. KF och Coop har inställningen att vara öppna och transparenta, och all fakta som DN "avslöjade" finns att läsa där på sidan 53. Av de 513 leverantörsfabriker som Intercoop kontrollerade under 2009, hade 43 allvarliga brister, så som misstankar om barnarbete, tvångsarbete och eller låsta brandutgångar. Sammanlagt 18 fabriker blev avförda som ej godkända efter den första uppföljande granskningen och för dessa avbröts samarbetet.

Läs mer om det på Miljöaktuellt.se och i Louise Konsumentkoll.

Coops konkurrenter har samma problem att tampas med, men de är inte lika öppna i sin kommunikation:
"–  Det kan jag inte gå in på. Det är siffror som vi inte delar med oss av just nu, säger Kerstin Lindvall, chef för socialt ansvarstagande på Ica." Läs mer här.


Det är bra att dessa typer av brister och problem bland leverantörer uppmärksammas. Coop och alla andra kedjor bör granskas ofta, och känna att de har ögona på sig, för att göra allt de kan för att minimera hemska arbetsvillkor och förhoppningsvis kunna redovisa bättre siffror i nästa års rapport.


/Hanna

fredag 6 augusti 2010

Prutskolan


Snart börjar skolorna igen för en stor del av befolkningen. Men om du, som jag, inte har någon skola att gå till i höst kan jag rekommendera en mycket trevlig och snabb skola som jag precis har hittat: Prutskolan. En skola som alla borde gå!
För man får faktiskt pruta på precis allting i Sverige, precis som i Thailand. Om man orkar.

Ha en trevlig helg!
/Hanna

onsdag 4 augusti 2010

Fortsättning följer

Konsumentföreningen Stockholm jobbar vidare med sitt tema "Släng inte maten".
Jag tror det började med "Rapport från en slaskhink" i mars 2009. Sedan tryckte de en fin liten klimatsmart matförvaringsguide. Och några studenter på SLU hjälpte till med att ta fram rapporten "Maten som försvann - En studie om färskvarukassation inom Coop". Jag tror att medierna har hakat på sedan start, i varierande omfattning,
men i förra veckan blåste intresset upp igen när Svenska Dagbladet skrev denna artikeln. Louise Ungerth bloggar på, och dyker upp i nästan alla medier som finns - TV, radio, tidningar och nätet! Heja Louise!

Och alla ni som har Facebook, och sympatiserar med mina kära Stockholm-kollegors arbete - gå in här och visa det! För det är verkligen ett hemskt slöseri att odla, vattna, skörda, rensa, tvätta, sortera, förpacka, transportera och kanske tillaga - för att sedan bara skrapa ner det i en soptunna.

Och vi gör det bara av en anledning; because we can.

Ungefär som de som beställer in två flaskor dyr champagne och "vaskar" den ena, bara för att visa hur rika de är... En extremt korkad trend! (Om den nu finns, kanske bara är hörsägen?)

Då är denna trend betydligt smartare.

/Hanna

måndag 2 augusti 2010

En mobiliserad värld

Så var man tillbaka till vardag, verklighet och vemod..?
Nej inget vemod här! (Vädret tycker ändå att man ska vara inomhus nu.) Och jag har haft tid att sol-energiladda batterierna fulla med nya idéer och inspiration! (Och så trivs jag ju väldigt bra på jobbet.)


Jag rivstartar med lite mobil-applikationstips!
Och ja, jag vet - det är långt ifrån alla som skaffat sig dessa nya flashiga mobiler, och ungdomarnas snack om "appar" låter ju bara jättefånigt. Men jag har själv sjunkit ner i mobil-applikationsträsket, så ni, icke-ännu-invigda, får stå ut!

Det finns redan hundratusentals applikationer till iPhones och androider. Jag har plockat ut 5:

Coops iPhone-applikation

Har ju funnits i ett år nu, men jag måste börja med den. Fler än 500 recept och det fylls ständigt på nya. Tappar du inspirationen kan du bokstavligt talat skaka fram nya idéer genom att skaka på iphonen som då tar fram slumpmässiga recept.
Pris: Gratis. Men jag hittar just nu inte någon länk dit - illa!

Naturskyddföreningens "Grön Guide"

Var du än befinner dig - i mataffären, vid fiskdisken, i klädbutiken eller hemma har du tillgång till hundratals tåd och tips för att agera mer miljösmart. Jag gillar t.ex. Fiskväljaren, där du lätt kan se vilka hotade fiskarter du bör undvika.
Pris: Gratis

Gårdsbutiker 2010
Ny för i sommar. Visar vägen till mat och livsmedel som är närodlade eller lokalproducerade, över hela Sverige.
Pris: 22 kr

Omtanke

7 välgörenhetsorganisationer, bl.a. Unicef och WWF, samarbetar här i en applikation som lanserades i juli. Med ett par knapptryck kan du skicka ett bidrag till den eller de organisationer du tycker bäst behöver det. Pengarna dras direkt från ditt abonnemang eller kontantkort. (Synd här att Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen inte är med.)
Pris: Gratis


Livsmedelsdatabasen
Denna applikation ska ange näringsinnehåll för mängder av rätter och produkter, framtagna av Livsmedelsverket.
Och den verkar vara omtyckt.
Pris: Gratis


Har du semesterveckor kvar?
Tänk då på att flera tjänster, applikationer, program och ”widgets” i din mobil kopplar upp sig mot nätet när du använder dem. Så om du ska resa utomlands är det smart att stänga av dessa om du inte gillar saftiga mobilräkningar. Läs mer här.

/Hanna