måndag 9 augusti 2010

Gamla men viktiga nyheter


I fredags toppade Dagens Nyheter ekonomidelen med rubriken ”Barnarbete i fabrikerna” intill en stor bild på en Coop-affär. Och många tidningar landet över hakade på utan att blinka.
Vad bra! Äntligen har någon journalist läst KFs Verksamhetsberättelse och Hållbarhetsredovisning 2009, som kom ut för snart ett halvår sen. KF och Coop har inställningen att vara öppna och transparenta, och all fakta som DN "avslöjade" finns att läsa där på sidan 53. Av de 513 leverantörsfabriker som Intercoop kontrollerade under 2009, hade 43 allvarliga brister, så som misstankar om barnarbete, tvångsarbete och eller låsta brandutgångar. Sammanlagt 18 fabriker blev avförda som ej godkända efter den första uppföljande granskningen och för dessa avbröts samarbetet.

Läs mer om det på Miljöaktuellt.se och i Louise Konsumentkoll.

Coops konkurrenter har samma problem att tampas med, men de är inte lika öppna i sin kommunikation:
"–  Det kan jag inte gå in på. Det är siffror som vi inte delar med oss av just nu, säger Kerstin Lindvall, chef för socialt ansvarstagande på Ica." Läs mer här.


Det är bra att dessa typer av brister och problem bland leverantörer uppmärksammas. Coop och alla andra kedjor bör granskas ofta, och känna att de har ögona på sig, för att göra allt de kan för att minimera hemska arbetsvillkor och förhoppningsvis kunna redovisa bättre siffror i nästa års rapport.


/Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar