fredag 29 januari 2010

Lika goda kålsupare


Ja.. Jag tyckte det kändes mest logiskt med kol...Brinna upp, bränna ut sig...Ta kol på...Tydligen heter det Ta kål på... (Tack Dan.)

Att man ville ta kål på/göra kål på någon eller något har sitt ursprung i köket, och betyder i klarspråk att man ämnar hacka vederbörande sönder och samman till fina strimlor (typ pizza-sallad). [källa: bulldozer.nu]
(Du har väl förresten sett Anders & Måns Pizzasalladland?)

Så nu vet vi det..

När jag ändå var i farten kollade jag upp det där med svenskar, swedes och kålhuvuden. Och vi är visst inga kålhuvuden - vi är kålrötter! Kålhuvud heter cabbage. Och kålrötter borde man äta mer av. Till exempel såhär. Mycket gott vill jag lova. Har testat det själv!

Här ett till recept, i en av mina favoritbloggar. (Hon som skriver är förresten Lotta Lundgren som är med i Landet Brunsås.)

Och sitt nu inte här och lata dig. Lägg på ett kol!

Ha en trevlig helg!

/H

onsdag 27 januari 2010

Guldbyxor?

Två tips idag.

På söndag har ABF
Klädbytardag på Garaget i Sofielund, Malmö. Har du kläder som är fina men som du aldrig använder - ta med dem dit och hitta något annat att byta dem mot! Plånboken kan du lämna hemma! (Om du inte vill fika lite ekologiskt.) Det blir dessutom livemusik där som verkar schysst.

Ett annat ekonomiskt tips i dessa tider är årets version av Konsumentverkets "Koll på pengarna 2010", som du kan
ladda hem som pdf. En hjälpreda för din privatekonomi.

Jag måste få tag på en ny vinterjacka nånstans. En som är vindtät och tål att man cyklar med den i snöstorm..

Denna vargavinter håller på att ta kol på mig...

/H

måndag 25 januari 2010

Carrotmob

I fredags var jag på möte i Sthlm och informerade bl.a. om fenomenet Carrotmob. (Därför hann jag inte blogga den dagen.) En ny form av konsumentaktivism eller organiserad konsumentpåverkan som startade i San Fransisco för två år sen.

Idén går ut på att belöna de butiker och företag som gör något bra i stället för att bojkotta dem som inte gör det. Och jag gillar verkligen idén.
Läs mer om Carrotmob här.

I fredags sa jag att Carrotmobs har ägt rum i framför allt USA, Tyskland, England och Finland - men att det förmodligen inte kommer bli samma sak i Sverige eftersom vi redan tänker så mycket på att minska vår energiförbrukning. Hade jag dock varit en pendlare som åker tåg, som min kollega, och läst Metro i torsdags så hade jag haft mer uppdaterad information:

Sveriges första morotsmobb ägde tydligen rum i lördags, på Universeums kafé i Göteborg!

Ska bli spännande att se om det kommer fler!

/H



onsdag 20 januari 2010

Byggd av bomull



Idag tänkte jag skriva om textilier.


Såhär års drar man på sig så himla mycket textilier. Och det är tyvärr sällan man tänker på vad den billiga halsduken man köpte på rean har för ursprung. Vem har plockat bomull? Vem har färgat garn? Vem har stickat eller jobbat i textilfabriken?


Hälften av våra kläder tillverkas av bomull. Elva procent av världens bekämpningsmedel används på bomullsplantagen. Ett par jeans = 6 600 liter vatten, ett halvt kilo kemikalier, ca 103 olika bekämpningsmedel. Varav en hel del finns kvar i dem när du köper dem, som Sverker i SVTs Plus avslöjade.


Jag önskar att all textil på Coop en dag kommer vara ekologiskt och Fairtrade. Men vi har långt kvar, än så länge tror jag bara vi har Änglamark.

I denna rapport från Rena kläder får Änglamarks textilier både ris och ros.

Naturskyddsföreningen skriver här om olika märkningar på kläder och textil.

Sättet vi handlar kläder på idag är ohållbart i längden. Men vi vill inte gärna tänka på det. När shopping och mode har blivit så enormt stort, när så många lever för att shoppa, läsa modebloggar, köpa nytt, kasta gammalt (det från förra veckan)...då är det svårt att ändra kurs. Och man är ju inprogrammerad att köpa billigt...

Jag försöker själv att inte köpa onödigt mycket kläder. Det är inte lätt, men jag har i alla fall börjat tänka annorlunda. Tänka överhuvudtaget. Och när jag virar min halsduk alla varv runt min hals, så ska jag fundera några varv på halsdukens resa innan den hamnade på min hatthylla...

/H

måndag 18 januari 2010

Kusin vitamin

















Clementin, mandarin, satsumas, grapefrukt, citron, blodapelsin, sweetie, lime, pomerans, apelsin, kumquat...

Nu är det högsäsong för citrusfrukter - både i butikerna och i bloggar och media! Citrus citrus, överallt citrus! Och jag känner att jag har ätit på tok för lite av dessa frukter. Hade jag ätit mer av dem kanske jag inte vore förkyld nu.

Så här kommer därför att ett knippe citruslänkar:

Ett recept jag måste testa! Verkar ljuvligt!

Kalla apelsiner i Florida Värda 9,3 miljarder. Dollar!

Skillnaden mellan clementin, mandarin och satsumas? En expert talar.

I wonder how, I wonder why... Var det en sommar- eller vinterplåga?

En helt nyupptäckt blogg Vilken jag direkt sparar som favorit!

Talar du mandarin? På KF i Malmö?

Håll tillgodo!

/H

fredag 15 januari 2010

Dålig mat?

Min favoritjulklapp i år var helt klart min nya gitarr. Men inte långt efter kommer boken 100 sätt att rädda maten. En massa (100..) bra tips på hur du tar tillvara på maten du handlar, den som står längst in, längst bak i kylskåpet eller samlar damm ovanpå kylskåpet etc.
Jag önskar jag hade mer än ett frysfack. Ni har det så lätt alla ni med riktig frys!



Konsumentföreningen Stockholm och deras arbete kring temat "Släng inte maten" ligger bakom produktionen av boken. Ovan ser du inslaget om boken på Rapport. Jag gillar Annica Tribergs kommentar att det inte finns någon tidsinställd bomb i mjölpaketet som gör att den exploderar samma sekund som Bäst före-datumet går ut.

Sen kan jag inte låta bli att lägga upp denna YouTube-video. I stil med klassikerna Hatten är din, Fiskpinnar och Ansiktsburk. Bollywood-Thriller-dansen här är fantastiskt roligt överdriven.


Avslutningsvis, och skämt åsido, så vill jag säga att jag också känner att jag borde skriva någonting om Haiti. Men här har Louise Ungerth skrivit något bra, så jag länkar dit istället. Min nyutbildade apotekar-kompis har gett mig en bild av överkonsumtionen av antibiotika och vad det kan innebära med resistenta bakterier. Riktigt skrämmande är det.

/H

onsdag 13 januari 2010

Kimchi som är både nyttigt och klimatsmart?

















"Mediedebatten om att det slängs mycket mat i onödan har lett till ändrat beteende bland unga. 15 procent av Sveriges 18 till 29-åringar uppger att de slänger mindre mat nu än innan debatten startade. Det visar en undersökning som Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har låtit göra."

En positiv nyhet! Men den "mediedebatt som flammade upp" i slutet av året vet jag inte om jag märkte av här nere i Skåne/Halland. Här behövs det mer debatt!

Men jag hittade precis
denna artikel på Skånskan.se. Mycket bra skrivet av två småbarnspappor!

Mer sånt! För ju mer vi får höra det, destu lättare är det att ta till sig budskapen och kanske börja förändra sitt beteende steg för steg.

För nog är det lättare sagt än gjort. Jag kastade precis hälften av den sallad jag just köpt, i plastförpackning, som inte var god. Salladen då, inte plastförpackningen.

Shame on me.
(Men rotfruktskimchi är tydligen inte min grej.)

/H


Läs också
"Släng inte maten" och "Love food hate waste".

måndag 11 januari 2010

Nyår och nycklar




















Ett rykande, pinfärskt år. Bara 11 dagar gammalt.
Ett tabula rasa eller redan fullklottrade kalendersidor?

Såhär nyårs antar jag att det ligger en hel del slitna nyårslöften och gnager lite varstans. Klassiskerna ökad motion och minskad rökning känns lagom trista. Jag tycker att ny kunskap är ett bra nyårslöfte. Förra året skulle jag lära mig spela gitarr (check). I år ska jag fördjupa mig i mina franska-kunskaper. J'espire c'est ne pas difficile...

Nyckeln kan vara att berätta sitt nyårslöfte för så många som möjligt, för då blir det sen för jobbigt att förklara för så många att man inte fixat det.

När vi ändå pratar nycklar nu så kan jag passa på att presentera det kanske mest hälsosamma märket i min märkes-repertoar: N
yckelhålet.

"Nyckelhålsmärkta livsmedel är magrare och innehåller mindre socker och salt men mer fibrer och fullkorn än andra livsmedel av samma typ. Genom att välja nyckelhålsmärkt mat kan du alltså enkelt förättra dina matvanor, vilket i sin tur kan bidra till att du mår bättre, både nu och i framtiden." (
Livsmedelsverket)

/H