söndag 12 april 2009

Coopesilencio



Info om hur de tanker kring ekologi pa Costa Rica far komma i ett senare inlagg, har kommer istallet lite om det kooperativ vi besokte i tva dagar; Coopesilencio.

Vi visste knappt nagonting om platsen innan vi akte dit. Och resan dit ar en historia for sig (bland annat med stoppet vid det forsvunna huset). Var privatchuaffor korde oss i en minibuss hela vagen fran vart hotell i San Jose till vara bokade "cabinas" pa Coopesilencio. Han hade beraknat att vi skulle vara dar senast 18. Det hann bli sent, morkt, mansken, grusvag, illamaende och flera fragor pa vagen om vi kommit ratt, innan vi tillsist var framme vid 20 pa kvallen. I bergen, pa 2000 meters hojd, nagon timme tidigare hade vi frusit, nar vi narmade oss Quepos borjade den klibbiga varmen smyga sig in genom minibussens oppna fonster.

Vi borjade var vistelse pa Coopesilencio med att (efter en dusch)ansluta oss till den avslutningsfest de holl for ett gang volontarer fran Kanada. Alla i byn var dar. Det var dans och det var karaoke. Och plotsligt sa star hela vart gang pa "scenen" och sjunger ABBAs Dancing Queen for full hals. Ganska genant, men kul.=)

Vad ar da Coopesilencio och varfor var vi dar?
Coopesilencio ar ett kooperativ pa ca 500 personer som bor i en liten liten by i sodra Costa Rica. De har tidigare fatt hjalp och stod fran Kooperation Utan Granser, men i likhet med kaffeplantaget Afaorca sa kan de nu tack vare utbildning och andra katalysatorer sta pa egna ben. Vi var dar for att se hur de jobbar, hur de har anvant den hjalp de har fatt fran Kooperation Utan Granser och vad de planerar infor framtiden.

Kooperativets storsta inkomstkalla var palmoljeplantaget pa over 500 hektar. Om man kanner till problematiken kring skovling av regnskog i Indonesien pga palmolja sa har man formodligen en mycket negativ bild av palmoljeplantage. Pa Coopesilencio har dock inga skogar skovlats och vi larde oss mycket om palmoljan, som ju faktiskt ar en av de vanligaste ingredienserna i vara matvaror och deras plan ar att anvanda oljan till biodiesel. Inkomsten fran palmoljeplantaget ger stod till alla deras andra projekt; kycklingfarmen, garden med kossor, getter och grisar, teak- och eukalyptosodlingar, animal rescue center, affaren i byn, traktorer etc.

Coopesilencio har dessutom en egen valuta, "udis", som enbart cirkulerar inom kooperativet.

Det finns jattemycket mer att beratta!
Som att barnen i byn har potential att bli grymma fotbollsproffs!



Just nu befinner vi oss i Manuel Antonio. Vi har smorjt oss med solskyddsfaktor 45, anda har flera brannt sig. Imorgon vantar nationalparken!

4 kommentarer:

  1. Hej!

    Kul att få följa er resa i Costa Rica i blogg-format. Bloggen är mycket bra. Snygga bilder och bra text. Det ska bli spännande att höra om resan när ni kommer hem. Mycket bra jobbat.

    Ha det så bra!
    Mikael von Krassow

    SvaraRadera
  2. ÅHH, vad kul att få ta del av er resa!!! Hoppas påsken varit fin i Costa Rica!:-) Själv sitter jag på jobbet och har inte direkt något att göra, då jag har städat och gjort allt jag kan göra... Få kunder dessutom... Ute strålar solen! Snart ska jag ta min påsk:-)

    Jättespännande projekt, som du får berätta mer om Hanna! Och vilken bedårande bakgrund!! Göra om min hemsida snart kanske??;-)

    Puss på dig och kram på er!
    /E.

    SvaraRadera
  3. Vem är hon i svart linné? är det hon som är lovande? /Janne

    SvaraRadera
  4. Åh vad spännande att få följa fair-trade resan :) Om man kan uttrycka det så. Tack Alex som valt den här länken som facebook-status :D

    SvaraRadera