fredag 17 april 2009

Mycket av mycket

Tisdagens besök inleddes med en presentation av APPTA på deras anläggning, en timmes bussresa från Puerto Viejo. Edna, exportansvarig på APPTA och även vår guide, berättade bland annat att organisationen består av drygt tusen så kallade 'fincas', det vill säga mindre odlingar som var och en ägs och drivs av en familj. En finca fick vi nöjet att besöka dagen efter, men den upplevelsen får ett eget inlägg.

Vidare berättade Edna om kooperativets relation med familjerna som anslutit sig. Man har bland annat sett till att odlare får hjälp med att omvandla sina fincas från konventionella till ekologiska. Sockerrörssaft till exempel, kan användas både att gödsla med och till att hålla borta sjukdomar och skadedjur. Andra exempel på besprutningsmedel som används är vitlök och chili.


"Här är det svårt att hitta en kvinna som inte jobbar."

På en finca hjälps hela familjen åt med arbetet berättade Edna. Vi frågade om även barnen arbetar. Edna förklarade att eftersom en finca ofta består av en bostad med tillhörande kakao odling till exempel, så är det så att barnen snarare hjälper till med hushållsarbetet än arbetar. Hon betonade också att detta inte påverkar barnens skolnärvaro.



Juice tillverkning är en viktig del av APPTA. Den gula tomatliknande frukten arazá, som både doftar och smakar som en blandning av passionsfrukt, mango och stjärnfrukt, skeppas som koncentrerad juice till Italien och Schweiz där den blandas med socker och vatten för att sedan säljas i butikerna. På APPTA rensas frukten från kärnor och fruktköttet tas tillvara, ett arbete som vi både fick iakkta och delta i.

Även, eller framför allt, kakaofrukt samlas in och bearbetas på APPTAS anläggning. Där fermenteras bönorna i sex dagar, soltorkas i ytterligare några dagar, förpackas och skeppas slutligen iväg. Den färdiga produkten, exempelvis en chokladkaka, tillverkas alltså inte på plats.

Besöket på APPTA var unikt eftersom vi fick möjlighet att ställa frågor som verkligen rör arbetsförhållanden. Att få träffa och tala med de som jobbar där gjorde att, i alla fall jag, kunde stryka några frågetecken. På Coopesilencio var det kooperativa centralt, på AFAORCA det ekologiska och på APPTA arbetet. Vi får veta mycket om mycket och en helhetsbild börjar ta form.

Alexander Falck / San José

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar