söndag 19 april 2009

Fuprovi





Kära läsare,

Idag blev vi hämtade av FUPROVI för att besöka slumområden kring San José. FUPROVI är en icke vinstdrivande organisation som arbetar med bostadsutveckling, och som har funnits i snart 22 år. FUPROVI hjälper människor som är i behov av bostad, och detta genom information, sociala utvecklings aspekter, ansvarighet och eventuellt mikrolån. Centro Cooperativo Sueco (Kooperation Utan Gränser) stödjer FUPROVI.
Områden som vi har besökt under dagen var La Carpio, Las Amelia, Calle Naranjoy Nuestra och Señora del Carmen.
Kåkstaden La Carpio har ett dålig rykte i media, där de sägs vara ett oroligt område med hög kriminalitet. Det problem vi fick kännedom om var bland annat problem med vatten och avlopp, elledningar samt kulturkrocken mellan costaricaner och nicaraguaner.
Vårt första intryck av området var trängsel, dåliga vägar och hur man hade använt allt möjligt material för att bygga sina hus. Och så skräpet. Nere vid floden kom en liten flicka med en stor soppåse som hon glatt kastade ner i vattnet.


Sedan åkte vi till Las Amelia, en annan mindre kåkstad. Förutom en kort vandring igenom området, fick vi möjligheten att träffa två människor som tidigare hade bott på slummen och nu visade oss runt. Det var intressant att höra om deras erfarenheter och reflektioner från slummen till fasta och lagliga bostäder. Under besöket träffade vi även slummens ”FARFAR” som tog emot oss med öppna armar och en blöt puss. Denna 75-årige farbror, som bodde själv med tuffa förutsättningar, hade så mycket energi och kärlek att ge.



Calle Naranjo y Nuestra och Señora del Carmen är områden där man har fått bygga hus, där FUPROVI arrangerat mark, arkitekt, elinstallation och fått människorna att ta initiativ och ansvar. Vilket FUPROVI strävar efter. Kontrasten mellan skjulen i kåkbostäderna och de nybyggda husen i de finare kvarteren var enorm. Har människorna bara en vilja och ett engagemang så är ingenting omöjligt.


/Arife och Arbresha Momcilla, San José

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar