fredag 17 april 2009

Smaskaligt jordbruk - ett mote med en familj

Vi har besokt en smaskalig jordbruksenhet, en finca, som det kallas inom APPTA. En finca motsvarar en familj som ungefar har sju till atta personer. Fincan vi besokte ligger i byn Yorkin. Byn bestar av sju finca's. Varje finca valjer en representant till byradet, och de sju personerna traffas regelbundet. Fran varje byrad sa valjer man en huvudrepresentant till kommitten for det storre geografiska omradet.

Vi traffade tva kvinnor fran smabrukarfamiljen Lopez, Elsa och Lidya. Elsa talade det lokala spraket Bribri, men forstod lite spanska och Lydia talade spanska.

Vi satte oss ner pa farstubron och jag blev inbjuden att sitta ner med dem for att prata lite. Lydia forklarade att familjen har bra kommunikation med APPTA och att de har inflytande i fragor som beror dem. De kan ocksa lyfta fragor genom organisationen. Alla i familjen Lopes arbetar pa de tva finca's som familjen ager. Den vi besokte var en kvarts hektar och de hade ytterligare en finca inne i den storre byn Bol, som lag en bit darifran. I Bol gick Lidyas son i skola, darfor sa var de pa den andra finca under veckorna och pa helgerna bodde de i den finca som vi besokte.


Lidya och Elsa ar overens om att samarbetet med APPTA fungerar bra. APPTA har inte hjalpt familjen med redskap och material, daremot sa har de fatt hjalp med att stalla om jordbruket till ekologiskt jordbruk. De far aven hjalp med prissattning, transport och ovrig administration kring exempelvis certifieringarna.


Vi fragade om fairtrade premien som man som fairtrade producent kan ta del av. Premien gar till hela byn och ska anvandas till gemensamma investeringar. I byn har man exempelvis investerat i en traktor som byn delar.

Tva ganger om aret kommer en inspektor och kontrollerar kvaliten pa produkterna (ex kakao) och de kollar aven hur familjen har det.


Det kandes harmoniskt att tala med familjen Lopez. De hade bra koll pa laget och satt lugnt och stilla och talade oppet om det enkla men harmoniska liv de levde.

Pura Vida!

Therese Skoglund i San Jose

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar