onsdag 8 april 2009

Forsta dagen i San Jose

Redan vid femtiden imorse var alla uppe och undrade forvirrat vad klockan var, i Sverige, i USA och i Costa Rica... Alex grymtade att vi kunde sova tva timmar till. Efter en frukost bestaende av kaffe och tva pannkakor kom Ania och David for att hamta upp oss.(Ania jobbar pa Kooperation Utan Granser och David arbetar bl.a. med ekologisk odling pa Costa Rica).

Med tva fyrhjulsdrivna bilar akte pa snirkliga vagar till AFAORCA, 1500 meter over havet. Trots att det ibland kandes som att vi skulle behova knuffa pa sa kom vi fram till Cafetería Orgánica ungefar en timme for tidigt. De hade inte oppnat sa vi satte oss pa en liten vagrestaurang for att komplettera pannkakorna och titta pa den vackra utsikten.
Afaorca ar en forening med 25 familjer som jobbar med hela kaffeprocessen fran odling till paketering. Vi hade en guide fran foreningen som heter Manuel. Afaorcas kaffe ar bade ekologiskt och Rattvisemarkt. Tack vare den alltjamt okande produktionen sa har foreningen haft mojlighet att investera i olika hjalpmedel for produktionen. De har sa modern utrustning att aven andra kaffebonder kor i tva timmar for att hyra in sig.

Bland kaffebuskarna pa plantagen odlas aven ekologisk frukt. Traden har tva funktioner; att ge skugga at kaffebuskarna och att fungera som en en extra inkomstkalla till foreningen. Frukten saljs pa en lokal marknad varje lordag. I framtiden hoppas foreningen att de aven ska kunna salja sin egenproducerade marmelad.
Det är viktigt med diversifiering!

Imorgon bar det av till Coopesilencio!








/Therese och Olga, San José

1 kommentar: