torsdag 24 december 2009

LUCKA 24! - Fjortisar och tanter




Jag hoppas att det finns många fjortonåringar som Karl-Bertil idag, och alla andra dagar.

Skaffa er en god, fin, glad och härlig julafton!
Skänk en liten tanke till alla dem som inte har en lika god jul.
Njut av god mat och goda gåvor.
Och kasta inget som kan sparas eller återvinnas.

(Ja, det är tantvarning på att spara julklappspappret till nästa år, men tanter kan vara smarta ibland de också. Och här är det pappa som sparar. Jag brukar se till att återanvända julklappsetiketter och sidenband och snören.)

Nu tar jag en blogg-paus. Jag reser till NY (New York) över nyår. I januari blir det därför NYtt år, NYttiga NYheter, NYtänkande och NYa tag!

GOD JUL & GRÅTT NYTT HÅR!
/Hanna

onsdag 23 december 2009

Lucka 23 - Musik

























Musik.
Det är makalöst vilken skillnad musik kan göra.
I dessa dagar går julskivorna varma här hemma.
Särskilt i köket, när maten lagas.
Utan musik vore det inte jul på riktigt.

Har du ont om julmusik? - På
SRs julsida hittar du länkar till två jul-radiokanaler som sänder julmusik dygnet runt. Välj mellan "Klassisk jul" och "Bjällerklang" (mer modernt).

Julmusik upplevs dock inte alltid positivt. Med koppling till Johan Glans-klippet i Lucka 7: klicka här och läs (eller lyssna) om forskarna vid Karlstad universitet som ska undersöka hur vi påverkas av musik när vi handlar.

Forskningen är initierad av butikskedjan Expert och musikföretaget MusicPartner.
(Och du vet väl att du får
MedMera-poäng när du handlar på Expert, samt inbjudan till premiärer och VIP-kvällar om du är medlem?)

Nu är det bara en lucka kvar...
Ha det mysigt i julstöket!

/H

tisdag 22 december 2009

Lucka 22 - Plåster



















Det är tisdagkväll. Dan före dan före doppardan.
Jag är hungrig.
Magen kurrar, koncentrationen sviktar, irritationen börjar sakta växa...
Men jag är enormt lyckligt lottad. Jag är hemma hos mina föräldrar nu. Vi har precis varit och handlat. Kylskåp och skafferi är proppfullt.

Vi är snart 7 miljarder människor på denna jord.
1 miljard av dessa är hungriga. Hela tiden. Och är kroniskt undernärda.
Läs mer på FAOs hemsida.

Det är en för stor siffra för att ta in.

Jag tänkte lägga upp en You Tube idag, med Band Aids
Do they know it's christmas...
Men jag känner att låten ger ett skevt budskap. ...Feeed the woooorld... Bistånd är mycket mer komplext än vad många tror. Det handlar ofta om hjälp till självhjälp, utbildning, skapa opinion, sprida information... Läs
Kooperation Utan Gränsers biståndsarbetares bloggar, och få en inblick i hur det faktiskt går till.

Band Aid är bara ett tillfälligt plåster. Det behövs oändligt mycket mer...

(men det är fortfarande en bra låt)

Nu ska jag gå och äta vörtbröd och njuta av varje tugga!

/H

måndag 21 december 2009

Lucka 21 - Transport

















Huvuddelen av Coops långväga godstransporter mellan Helsingborg och Stockholm går på tåg. Det betyder 350 lastbilar färre på E4:an varje vecka och utsläppen av koldioxid minskar med 6 500 ton per år. Läs mer om Coops klimatansvar här!


Ska ni ut på vägarna under julen?
Då har jag två smarta tips för både plånbok, klimat och bekvämlighet:



Men jag vågar inte lova att det kommer finnas platser/bilar kvar...blev ett sent tips. Själv hoppas jag att jag får plats på tåget imorgon...

Om valet av transportmedel blir bil, så kom ihåg att du kan minska bränsleförbrukningen med upp till 15% genom att köra sparsamt och miljövänligt. Utan att köra långsammare. Här kan du få en snabbkurs om sparsam körning hos Vägverket.

Ta det lugnt på vägarna!

/H

söndag 20 december 2009

Lucka 20 - Snö




Jössös vad snö det har kommit!! Har nog aldrig sett så mycket snö i Skåne.
Det är så fint, tyst, ljust och magiskt med snö.
Men... Jag börjar redan tröttna på att inte kunna gå normalt, att halka en bit varje steg man tar och att inte kunna cykla...På 2 dagar har jag väntat på 3 bussar i sammanlagt 2 timmar... Roligare kan man ha.

Jag får gå istället, det ger i alla fall bra motion..
En annan variant av motion som är aktuellt just nu, och som har en bäst före-gräns innan den 15 januari, är att skriva och skicka in motioner till Konsumentföreningen Solidars styrelse. Läs mer om det här!

Två till fyra av 10 jular, är vita i Skåne, enligt SMHI. Jag undrar om allt detta hinner smälta på tre dagar. It doesn't show signes of stopping...

Just nu känner man inte direkt av någon global uppvärmning. Jag undrar så vad som kommer hända nu efter COP 15...Jag hoppas innerligt att de har en plan B, för det finns ingen planet B, som plakaten sa den 12e.

Ta det försiktigt i snön!

/H

lördag 19 december 2009

Lucka 19 - Julbordet






















Enligt en undersökning gjord av Konsumentföreningen Stockholm slängs drygt en fjärdedel av all mat vi bär hem från butikerna. Inför julen köper vi extra mycket mat. Mer än någon orkar äta upp. Och skickar ännu mer i soporna.

För mer miljövänliga julbord:







/H

fredag 18 december 2009

Lucka 18 - Erik IV
























På tåget hem från Köpenhamn

Så många idéer, så många tankar, så många känslor! Men ändå starkast av allt är känslan av tomhet. Jag är på väg hem efter en och en halv vecka på klimatmötet och är helt slut. Helt tömd på energi och med en annalkande förkylning. Har det då varit värt det? På det personliga planet har det gett väldigt mycket. Erfarenheter, kunskaper, kontakter och kanske framförallt mängder av oförglömliga möten med allt från delegater, ministrar, svenska partiledare, forskare och FN- och EU-chefer till miljökämpar såväl unga som gamla som tar semester för att visa sitt stöd och påverka i Köpenhamn. Men med bara timmar kvar ser det väldigt mörkt ut för att nå det globala avtal som var mötets mål. Därför är det dysterhet och tomhet som dominerar min känslovärld.

Nu när Köpenhamn är på väg att bli ett ordentligt misslyckande är det viktig att vi tar nya tag och inte ger upp. Varför? För att det inte finns något alternativ. Under hela klimatmötet har jag burit ett handgjort halsband som jag fick av en delegat från Kiribati på ett side event som de höll inledningsvis. Kiribati är en ö-stat i Stilla havet vars högsta punkt är 3 meter över havet och därigenom hotas landet av de stigande havsnivåerna som klimatförändringarna för med sig. Halsbandet har jag burit som en symbol för vad klimatförändringarna ytterst handlar om nämligen överlevnad och miljontals kanske miljardtals människoliv. Man skulle vilja att alla som undrar vad klimatförändringarna spelar för roll och vad det spelar för roll vad de gör i sina liv fick se kiribaternas vänliga ansikten, höra deras vältalighet och stolthet så att de förstod att kiribaterna är människor lika mycket värda som oss. Få kinder var torra efter deras känslomässiga men samtidigt sakliga presentation. ”Protect our homeland, make sure our children and their children can continue to live in a country called Sweden”. Nej just det Kiribati var det – inte Sverige, men det skulle lika gärna kunnat vara oss och våra barn det handlat om ifall vi hade haft Kiribatis otur istället. Det är viktigt att ödmjukt komma ihåg.

Det är mycket det här som klimatförhandlingarna handlar om för mig. Ska vi genom att köra stora bränsleslukande bilar osv skapa en human katastrof utan motstycke i historien? Vare sig det rör sig om befolkningen i ö-nationer eller afrikanska bönder som vi hjälper som biståndsambassadörer för Solidar via VI-skogen är det hemskt att trots att vi i de rika länderna vet att våra beteenden får dessa konsekvenser fortsätter vi med dem.
Tack till er som läst mina inlägg från Köpenhamn. Vi ses eller hörs förhoppningsvis i något annat sammanhang!

/Erik Köpberg, inte längre på plats i Köpenhamn

torsdag 17 december 2009

Lucka 17 - Erik III


















Foto: Johanna Ljungholm, http://shecat.se

Tröstad av Gambias chefsdelegat

Nu har det börjat bli riktigt svårt att komma in på Bella Center där klimatmötet hålls. Ungefär 25% av de ackrediterade har blivit tilldelade en sk secondary badge. Lyckligtvis hör jag till dem och har därmed tillträde ett par dagar till. Men på sluttampen är det nästan bara delegaterna som kommer in. Det har visst att göra med att en viss snubbe som kallas Obama ska ha med sig ett hyfsat stort följe…

Om man gillar rock skulle man kunna jämföra känslan som jag känner av att vara här med att vara i en arena med världens bästa rockartister samlade. Här finns mina hjältar. Allt från nobelpristagare till världsberömda forskare till ministrar. Men trots detta känns det svårt att vara glad här när detta spel om planetens framtid som pågår håller på att misslyckas. Det är så många olika låsningar i förhandlingarna och de blir tvungna att avbryta dem gång på gång. Vilket medför att förhandlingarna håller på långt in på natten. Ofta känns mötena som dåliga grupparbeten från skoltiden där de sitter och tillsammans går igenom långa texter ord för ord rad för rad. T.ex. satt delegaterna och argumenterade vilket av orden ”cited” eller ”quoted” som skulle användas i avtalstexten. Till slut sa någon att ”quoted” låter för mycket som Shakespeare varpå skratt bröt ut och man valde ”cited”…

Tröttheten märks i förhandlingarna. Gambia började prata om att de ville ha minskningar med 25 grader. Jag tror nog att de menade utsläppsminskningar med 25% för annars skulle de frysa… Som av en slump träffade jag honom, som visade sig vara Gambias chefdelegat, nyss när jag var som mest frustrerad och uppgiven. Jag bad honom ge mig stöd och han tröstade mig. Lite komiskt egentligen. Kände att det var jag som svensk som borde trösta honom. Han hade varit hemma hos sin familj sammanlagt tre veckor i år pga alla klimatmöten. För att få dem och sig själv att acceptera det brukar han säga till dem att ni kommer se att det kommer vara värt det. När vi får ett bra avtal i Köpenhamn som kommer att rädda vårt land. Jag är orolig för honom för som han sa ”We need a miracle”…

/Erik Köpberg, Solidars ambassadör direkt från Köpenhamn

onsdag 16 december 2009

Lucka 16 - Alternativ



















Det är rätt fascinerande att man kan köpa 1 ton gröt för 4 894 kr...

I två år nu har jag köpt en alternativ julklapp till varje person som jag köper julklappar till. Förra året var det "Tak över huvudet", kejsarsnitt, skolmaterial och ett hygienpaket. Men jag lägger nog inte ner 4894 kr på det, men en hundring per person gör jättemycket bara det.

Jag vill inte avslöja vad det blir i år, om min familj kollar bloggen, men exempel på ställen att handla bra alternativa julklappar är:

Jätte-enkelt och smidigt! Och det är gåvor alla mår bra av, inklusive ditt hjärta.

Och...jag vet att de vill ligga lågt nu i början, men jag kan inte låta bli - ni måste kolla in
Coops nya superfina hemsida!! Där allt nu är samlat - Coop, KF, MedMera och konsumentföreningarna. Lanserades i smyg igårkväll. Jag är så stolt. Och eftersom jag var bland de första att skaffa ett konto så var fortfarande "Hanna" ledigt! Har aldrig hänt förr. Hurra!

/H

tisdag 15 december 2009

Lucka 15 - Jultips















Varje vecka vinner någon julmat i Coops snygga jul-memory!
>> Var med och tävla här!

Tävlingen är öppen för alla medlemmar. Varje gång du handlar i en Coop-butik och sparar kvittot har du en ny vinstchans. Du kan tävla 7 gånger per vecka och person, fram till nyår. Ha ditt MedMera-kort och kvittot till hands när du spelar!

Har du svårt att komma på vad du ska ge i julklapp? Coop presentkort gäller i drygt 1.200 butiker - på KappAhl, Akademibokhandeln, Expert, Löplabbet, Coop Forum, Coop Extra, Coop Konsum, Coop Bygg och Coop Nära, med flera. Småtråkigt men väldigt användbart.

Nu börjar det verkligen närma sig!
Imorgon kommer fler julklappstips!

/H

måndag 14 december 2009

Lucka 14 - Erik II


Fortsättning från den 11 december >>

















Det som hände var att Tuvalu vägrade gå vidare med förhandlingarna om man inte diskuterade detaljerna hos ett förslag som man lagt fram i huvudförhandlingarna. Förvirring och tumult inträffade i förhandlingsrummet och till slut tillkännagav den danske miljöministern som är ordförande i förhandlingarna att man inte hade någon lösning och avslutade mötet. Man kunde alltså inte komma vidare och en låsning i förhandlingarna var ett faktum.

Det kan tyckas att Tuvalu är boven i dramat eftersom de försökte försena eller ytterligare komplicera de redan problematiska diskussionerna kring ett nytt klimatavtal. Men Tuvalu har övertygande skäl. De åtaganden för utsläppsminskningar som hittills lagts fram skulle medföra en temperaturhöjning på 3,5-4 grader. Detta vore med all sannolikhet dödsdomen för Tuvalu som är en ö-stat i Stilla havet med sin högsta punkt på 3 meter över havsnivån. Här pratar vi om en nation som inom några decennier helt kan ha slukats av stigande havsnivåer och en unik kultur som är på väg att utrotas. Precis som Sverige inte skulle gå med på ett klimatavtal som skulle göra att vårt land skulle försvinna från jordens yta kan naturligtvis inte heller Tuvalu och andra länder med samma öden väntas göra det.

Hur löser man problemet då? I lördags var vi i alla fall några Solidarambassadörer som var med och skrev historia. Vi deltog i den största demonstrationen någonsin i världen till stöd för att undvika människoorsakade klimatförändringar som drabbar både natur och människor över hela världen. Enligt dansk radio var vi 120 000 människor! Kan någon komma på en större demonstration i Skandinavien? Någonsin? Vilket kraftfullt budskap till världens ledare! Stämningen var mycket god och poliser och demonstranter som gav varandra slängkyssar är ett bra exempel på detta. De rykten som florerat i media om hundratals demonstranter som blev gripna är felaktiga. De greps i en annan del av staden och hade inget med demonstrationen att göra. Efter att vi kontaktat media ska dessa uppgifter också lyckligtvis ha ändrats.

/Erik Köpberg, Solidars ambassadör på plats i Köpenhamn

söndag 13 december 2009

Lucka 13 - Godis


















Här sitter jag och är fruktansvärt godissugen mitt på blanka dan, och har bara clementiner hemma...(Varför?!)

Jag har glömt säga att jag vill ta tillbaka lite av det jag skrev i lucka 5. Klimatförändringarna har ju redan börjat och kommer inte bara beröra framtida generationer, även om de kommer få uppleva mer extrema förhållanden. Precis som Kooperation Utan Gränsers kampanj - Panta för klimaträttvisa - vill säga, så är bönderna i Afrika klimatförändringens första offer. Där märks det tydligt genom både torka och översvämningar.

Jaha...tänker du...Men Afrika är långt bort. Jag märker ingenting här.

Nej, men brukar du köpa godis ibland? Läs DN:s artikel om höjda priser på kakao och socker nästa år. Och inse att allting hänger ihop, och världen är ganska liten. Visst, vi kommer inte direkt svälta ihjäl om våra godispåsar blir dyrare, men vi kanske inser att vi inte lever i två skilda världar.

Och glöm inte att det finns både Rättvisemärkt choklad och Rättvisemärkt socker.

Trevlig Lucia!

/H

lördag 12 december 2009

Lucka 12 - Demo


Det hände mycket idag; Julmarknaden Good Jul och Medlemshandlardagar i alla Coop-butiker, bland annat. Jag missade dessa, kände mig tvungen att åka till Köpenhamn..

Hannas rapport från den stora demonstrationen:

Jag har aldrig varit på en så massiv demonstration förut. Ganska häftigt att befinna sig mitt bland så många nationaliteter, höra så många språk runt sig och veta att alla är där för samma sak. De sa att vi var upp mot 100 000 människor samlade. Plus tusentals manifestationer i andra delar av världen.

Stämningen var lugn och positiv, dock något spänd. Vilket kan bero på kylan. Förutom alla de "typiska demonstranterna" (ni vet vilka jag menar, använd alla dina fördomar) så var där väldigt blandat med folk, och många danska familjer hade cyklat dit med sina barn i sånna där fina cyklar som man typ bara ser i Danmark.

Synd att det tydligen har spårat ur sen ändå, med "700 gripna av polisen". Jag såg bara poliser som inte hade något att göra.
Här kommer lite bilder:





























































/H

fredag 11 december 2009

Lucka 11 - Erik



















Äntligen börjar det hända saker i Köpenhamn!

Här kommer en rapport inifrån klimatförhandlingarna på COP15. Jag som skriver är en förstagångsbesökare på klimatförhandlingarna som pågått runtom i världen sedan 1992. Det speciella med detta klimatmöte är att nu ska ett nytt klimatavtal tecknas som förhoppningsvis lyckas bättre än Kyotoprotokollet med att undvika farliga klimatförändringar. Jag känner ett starkt engagemang i klimatfrågan eftersom det är ett problem som påverkar nästan alla aspekter av både samhället och naturen. Mitt klimatengagemang genomsyrar nästan allt jag gör så att få vara med på detta vägskäl för den mänskliga utvecklingen är naturligtvis en dröm för mig.

När jag anlände till förhandlingarna inne på Bella Center i Köpenhamn i tisdags kändes det först häftigt och stort. Ackrediteringen hade fungerat, innan var jag helt paranoid och övertygad om att något skulle gå fel. Men in kom jag och helt plötsligt befann jag mig mitt i världshändelsernas centrum, stora plenarsalen inne i Bella Center. Rätt snabbt utbyttes dock den omedelbara glädjen mot frustration och jag kom på mig själv med att ägna minst lika stor uppmärksamhet åt Facebook som jag märkligt nog hade öppnat upp. Anledningen var de ideliga upprepningarna av de lika fina som generella utfästelserna i förhandlingssalen om att u-länderna vill ha hjälp från i-länderna och att i-länderna vill ge u-länderna hjälp. Inget konkret och inget nytt med andra ord.

De förutsägbara förhandlingarna gjorde att jag sökte mig till olika spännande alternativa aktiviteter på klimattema som också arrangeras under dessa veckor i (mer om dessa i kommande inlägg). Och jag hade egentligen tänkt göra detsamma idag men ryktet började gå inne på Bella Center att något stort håller på att hända. Så jag rusade in till den stora plenarsalen där det helt plötsligt var fullt med folk. Förra gången jag var där var det inte ens halvfullt. Det var uppenbarligen inte bara jag som hade förstått att saker börjar hända… Vad är det då som håller på att hända? Fortsättning följer…

/Erik Köpberg, Solidars ambassadör direkt från Köpenhamn


torsdag 10 december 2009

Lucka 10 - Boktipset



Akademibokhandeln i Malmö, Lund och Helsingborg bjuder emellanåt in författare för att signera böcker, träffa sina läsare och berätta om sitt skrivande. Nu inför jul kommer bl.a. Filip och Fredrik, Jan Guillou och Bosse Bildoktorn.

Imorgon, fredag, kommer Anna & Fanny Bergenström till Gleerups i Lund och pratar efterrätter mellan 12:00-13:00,
och i Malmö, på Entré, signerar Karin Wahlberg sina deckare mellan 15:00-16:00.

Läs mer och hitta din butik här!

Ett annat boktips är
Bokus "Julklappsguide" . Kom ihåg dina MedMera-poäng!

En av Solidars ambassadörer, Erik Köpberg, befinner sig just nu på COP 15-förhandlingarna i Köpenhamn, ackrediterad via Naturskyddsföreningen. Imorgon kommer vi förhoppningsvis få lite "inside information" och en rapport kring hur det känns att sitta där mitt i klimat-smeten! Stay tuned!

/H