söndag 13 december 2009

Lucka 13 - Godis


















Här sitter jag och är fruktansvärt godissugen mitt på blanka dan, och har bara clementiner hemma...(Varför?!)

Jag har glömt säga att jag vill ta tillbaka lite av det jag skrev i lucka 5. Klimatförändringarna har ju redan börjat och kommer inte bara beröra framtida generationer, även om de kommer få uppleva mer extrema förhållanden. Precis som Kooperation Utan Gränsers kampanj - Panta för klimaträttvisa - vill säga, så är bönderna i Afrika klimatförändringens första offer. Där märks det tydligt genom både torka och översvämningar.

Jaha...tänker du...Men Afrika är långt bort. Jag märker ingenting här.

Nej, men brukar du köpa godis ibland? Läs DN:s artikel om höjda priser på kakao och socker nästa år. Och inse att allting hänger ihop, och världen är ganska liten. Visst, vi kommer inte direkt svälta ihjäl om våra godispåsar blir dyrare, men vi kanske inser att vi inte lever i två skilda världar.

Och glöm inte att det finns både Rättvisemärkt choklad och Rättvisemärkt socker.

Trevlig Lucia!

/H

1 kommentar:

  1. Angående höjda priser på kakao och socker är dessa prisökningar i huvudsak en konsekvens av Riksbankens kraftiga ökning av pengamängden. Alla lån till höger och vänster på löjligt låga 1-3 % ränta gör att allt mer nytryckta pengar jagar samma mängd varor och tjänster. Detta är helt enkelt ekonomi grundkurs A - lagen om tillgång och efterfrågan. Alla papperspengar söker sig till sitt naturliga värde vilket är noll. Att priset på guld och silver har femdubblats sedan nyårsdagen år 2000 beror på att många sparare inser att snart kommer en brödlimpa att kosta en hundralapp, minst. Rådet till alla sparsamma och strävsamma är att ha ett matförråd på ett halvår. Ris, bönor, pasta, olivolja, hushållspapper och konserver har lång hållbarhet. Köp gärna mat som är rättvisemärkt men se till att ha reserver. När skafferiet är tomt och magen skriker efter mat spelar priset ingen roll längre och det vet handlarna. Mat är en absolut nödvändighet varje dag. Nu kommer 1970-talet i repris med massarbetslöshet och kraftiga prisökningar. Skydda dig själv och din familj. Lita på ditt eget förnuft och tänk själv. SCB:s inflationstabeller är löjeväckande. Enligt dem har priserna inte ens tredubblats sedan 1980. Det året var det lägsta myntet fem öre.
    Thord

    SvaraRadera