måndag 14 december 2009

Lucka 14 - Erik II


Fortsättning från den 11 december >>

















Det som hände var att Tuvalu vägrade gå vidare med förhandlingarna om man inte diskuterade detaljerna hos ett förslag som man lagt fram i huvudförhandlingarna. Förvirring och tumult inträffade i förhandlingsrummet och till slut tillkännagav den danske miljöministern som är ordförande i förhandlingarna att man inte hade någon lösning och avslutade mötet. Man kunde alltså inte komma vidare och en låsning i förhandlingarna var ett faktum.

Det kan tyckas att Tuvalu är boven i dramat eftersom de försökte försena eller ytterligare komplicera de redan problematiska diskussionerna kring ett nytt klimatavtal. Men Tuvalu har övertygande skäl. De åtaganden för utsläppsminskningar som hittills lagts fram skulle medföra en temperaturhöjning på 3,5-4 grader. Detta vore med all sannolikhet dödsdomen för Tuvalu som är en ö-stat i Stilla havet med sin högsta punkt på 3 meter över havsnivån. Här pratar vi om en nation som inom några decennier helt kan ha slukats av stigande havsnivåer och en unik kultur som är på väg att utrotas. Precis som Sverige inte skulle gå med på ett klimatavtal som skulle göra att vårt land skulle försvinna från jordens yta kan naturligtvis inte heller Tuvalu och andra länder med samma öden väntas göra det.

Hur löser man problemet då? I lördags var vi i alla fall några Solidarambassadörer som var med och skrev historia. Vi deltog i den största demonstrationen någonsin i världen till stöd för att undvika människoorsakade klimatförändringar som drabbar både natur och människor över hela världen. Enligt dansk radio var vi 120 000 människor! Kan någon komma på en större demonstration i Skandinavien? Någonsin? Vilket kraftfullt budskap till världens ledare! Stämningen var mycket god och poliser och demonstranter som gav varandra slängkyssar är ett bra exempel på detta. De rykten som florerat i media om hundratals demonstranter som blev gripna är felaktiga. De greps i en annan del av staden och hade inget med demonstrationen att göra. Efter att vi kontaktat media ska dessa uppgifter också lyckligtvis ha ändrats.

/Erik Köpberg, Solidars ambassadör på plats i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar